Energi · Syre tipsar

Enklare än dumpstring – men lika smart

Mycket av matsvinnet är svårt att påverka. Mat som slängs före strax före-datum och kanske inte ens når ut i affärerna. Mat i en förpackning på en trasig pall. Mat som har blivit felmärkt eller finns i en förpackning som företaget har slutat använda. Mat som blir över på restauranger. Mat som är lika god och nyttig som vilken mat som helst.

Nu kan vi få tag på en del av den där maten – utan att behöva dyka i containrar efter den. Det finns en webbmatbutik som köper upp mat som annars skulle slängas från grossisterna. Dessutom finns Karma, en app (för Iphone) som talar om när det är dags att rädda mat från en restaurang. Åtminstone är appen på väg – på hemsidan står att den ”kommer snart” i Stockholmsområdet.

Matsmart.se är däremot igång och finns i hela landet. Där kan man köpa allt som finns i en vanlig mataffär utom sådant som ska förvaras kallt – men inklusive till exempel pocketböcker. Alla priser är nedsatta, ofta med 20–50 procent, andra mindre. Maten levereras med posten till närmaste postserviceställe för 49 kronor eller hem till dörren för 99. Det gäller då en låda på upp till 20 kilo.

Den som är mån om att det faktiskt blir billigare att handla från Matsmart.se får räkna lite. Men det kan man också få hjälp med på hemsidan.

Läs mer om matsvinn på Zoom i Syre #95!