Varje termin tar 160 socionomer examen från Umeå universitet, samtidigt står många kommuner i Norrland utan sökande till socialsekreterartjänsterna. – Vi har helt tappat kontrollen på vad vi har för ärenden och ungdomar, säger Maria Appelqvist, enhetschef för bistånd på Gällivare kommun.
Umeå universitet arrangerade nyligen en heldag med syfte att locka fler studenter till ett yrkesliv i kringkommunerna. Socionomer från Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna, Kramfors, Lycksele, Pajala, Sorsele, Arjeplog, Sollefteå och Vilhelmina bjöds in till universitetet för att berätta om sina arbeten och verksamheter under en arbetsmarknadsdag på Umeå universitet.
– Det var riktigt lyckat. Det var häftigt att se att det fanns ett stort intresse bland studenterna att arbeta i de mer avlägsna kommunerna, säger Christin Johansson, projektledare vid Institutionen för socialt arbete på Umeå universitet.
År 2018 planerar universitetet att starta en ny utbildning med så kallad fullflex som ska underlätta rekryteringen av socionomer till kommunerna genom att studenterna kan läsa på distans. Under tiden satsar universitetet och kommunerna på fler arbetsmarknadsdagar.
Runt 200 socionomstudenter minglade bland arbetsgivarna under arbetsmarknadsdagen. En av dem var Hanna Lundin som går sista året på socionomutbildningen. Hon står i valet mellan att fortsätta läsa ett masterprogram i organisation och ledarskap och att börja jobba.
– Det finns många jobb att välja mellan och flera arbetsgivare utanför Umeå lockar med bättre lön och förmåner. Många kommuner är i en mycket desperat situation och pratade om att de kan erbjuda kombinerat arbete med fortsatta studier.
Hanna Lundin tycker att arbetsmarknadsdagen var givande och gav en bra bild av potentiella framtida arbetsgivare.
– Jag svävar väl ännu mer i ovisshet nu men närheten till fjällen, naturen, friluftslivet och till Lofoten gör att Kiruna känns lockande att arbeta i. De ligger också högre i lön än Gävle där jag kommer ifrån och erbjuder runt 29 500 kronor i ingångslön.
Gällivare är en av de många kommuner som har svårt att tillsätta socialsekreterare till lediga tjänster.
– Just nu har vi fyra vakanta tjänster och två föräldraledighetsvikariat, säger Maria Apelqvist, enhetschef för bistånd på Gällivare kommun. För att lösa situationen köper kommunen in utredningar från konsulter.
– Kostnaderna har ökat med flera miljoner och utredarna har inte så stor inblick i vilka insatser som finns tillgängliga i kommunen, säger Maria Apelqvist.
Det saknas också socionomer som kan utföra det arbete som utredningarna kommer fram till måste göras kring ett ärende. Lösningen blir att även de tjänsterna hyrs in.
–Vi har helt tappat kontrollen på vad vi har för ärenden och ungdomar. Det känns inte positivt.
För ett år sedan anmälde kommunen sig själv på grund av att den saknade resurser för att ta hand om de ensamkommande barn som kom dit. Situationen är nu under kontroll, menar Maria Apelqvist. Lösningen har varit ett ihärdigt rekryteringsarbete och ett lönetillägg på tre tusen kronor för de som handlägger barnärenden. De personer som nu har slutat har gjort det av anledningar som är svåra för arbetsgivaren att påverka.
– De har trivts här men det kan handla om att den ena parten får jobb i en annan del av landet och att bostadssituationen här är svår nu när vi flyttar ett helt gruvsamhälle. Långsiktigt är lösningen att utbilda fler socionomer.
Josefine Johansson, professionsstrateg på Akademikerförbundet SSR, menar att kommunernas svårigheter att rekrytera personal inte beror på för få utexaminerade socionomer.
– Vi anser inte att det är brist eftersom det finns 40 000 utexaminerade socionomer och 17 000 socialsekreterartjänster. Däremot finns det många arbetsgivare utanför socialtjänsten som vill anställa socionomer och som erbjuder bättre löneutveckling och villkor.
Sara Karnehed