Samisk kör förnyar jojken

I år ska världens största samiska kör Sámi jienat för första gången turnera med bara jojk. Dessutom är kören aktuell med en dokumentärfilm och en jojkworkshop i Uppsala.

Jojken är Europas äldsta bevarade musiktradition och håller på att uppleva något av en revival tack vare artister som Sofia Jannok och Jon Henrik Fjellgren. Kören Sámi jienat håller också på att förnya jojken, inte minst genom sina egna uppfinning körjojk. Kören bildades 2002 av medlemmar från andra samiska körer som ville samarbeta mellan de olika länderna i Sápmi (Sameland). Medlemmarna bor i både Norge, Sverige och Finland och bildar tillsammans världens enda gränsöverskridande samiska kör.

– Vi är ett folk som för tillfället är uppdelat av gränser. Det är ibland en utmaning att samarbeta, men det blir spännande när vi får till det, säger Heidi Salmi som är ordförande för körens styrelse.

Ibland sjunger de psalmer, ibland samtida samisk musik och ibland jojkar de solo eller i kör. Just körjojkandet anses Sámi jienat ha uppfunnit, eftersom jojken traditionellt framförs av en eller ett fåtal personer. Körjojken går helt enkelt till så att kören jojkar efter noter i flerstämmiga arrangemang.

– Traditionell jojk tror jag alltid kommer att finnas men att det finns fler uttryck visar att det är en levande musikform. Att ta in element av jojk i modern musik är spännande, säger Heide Salmi.

Just nu arbetar kören med ett unikt projekt som den ska turnera med i höst. För första gången kommer konserterna bara att innehålla jojker från olika delar av Sápmi, varav några är nya.

– Det är mest samer som kommer på våra konserter men vi hoppas också få presentera vår musik för några icke-samer. Vi har medvetet förlagt turnén till platser utanför de samiska kärnområdena.

Förra året kom dokumentären Sámi jienat voices of Sápmi som bygger på intervjuer med medlemmar ur kören som berättar om sin relation till jojken och sin samiska identitet. Arbetet bakom kulisserna skildras och så är filmen givetvis fylld av musik.

– Jag tycker att det är en väldigt fin och varm film. Körmedlemmarna är så öppna och jojken presenteras på ett fint sätt, säger Heidi Salmi.

På samernas nationaldag visas filmen i Uppsala, se faktaruta.

Heidi Salmi betonar att jojken är en naturlig del av den samiska kulturen och hon gläder sig åt att intresset går i arv.

– Mina barnbarn är fyra år respektive 15 månader och båda jojkar. Det värmer mitt hjärta.

Att hon själv varit med i kören sedan 2005 har flera orsaker.

– Det är socialt och roligt och det känns otroligt givande att hålla på med samisk musik. Jag vet att jag gör något viktigt. Folk blir ofta rörda när vi uppträder, det är en stor upplevelse som betyder något.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV