De utmanar mansnormen i teknikvärlden

På ett makerspace kan du förverkliga dina idéer med hjälp av delad kunskap och gemensamma verktyg. Men varför lockar det mest killar? Det frågar sig nätveket Makertjej som vill bryta mansdominansen.

Makerrörelsen sprider sig över hela landet. I nuläget finns det makerspaces, ett slags kreativa verkstäder med plats för allt från programmering till stickning, från Luleå i norr till Malmö i söder.

– Jag tror att det finns ett mänskligt behov av att skapa, men det har delvis glömts bort i det moderna samhället. Till ett makerspace kan du komma för att göra precis vad du vill och du kan se dina egna idéer utvecklas och bli till något konkret, säger Jannike Lindbergh.

Hon är engagerad i nätverket Makertjej och i föreningen Skemake som jobbar för att starta ett makerspace i Skellefteå.

– Det finns ett stort intresse här och ett sådant sug efter nya aktiviteter. Det är det som är positivt med att starta på en mindre ort där det inte redan finns så många konkurrerande alternativ.

Jannike Lindbergh fick höra talas om makerspaces förra sommaren av en kollega som jobbar i Oslo.

– Jag tyckte det lät så kul och åkte dit på studiebesök. Då kände jag att det här behöver vi verkligen i Skellefteå.

Väl hemma hittade hon fram till Facebookgruppen Skellefteå makerspace som drevs av två killar som ville starta en gemensam plats att skapa och göra saker på. Gruppen växte med ett par personer ytterligare och en förening bildades i höstas. Nu finns en lista på omkring 45 intresserade medlemmar. Och snart får Skemake tillgång till en tillfällig lokal där de ska hjälpa kommunen att dra igång ett idélabb.

Tidigare har Skemake hållit i ett par workshops, en för barn, i samarbete med Lars Sjögreen från Stockholm makerspace och Skellefteå museum, och en för vuxna.

– Flera föräldrar var lyriska och tyckte det var spännande att det kommer att finnas något sådant här för deras barn i Skellefteå.

På workshopen för vuxna byggde gruppen tandborstrobotar med hjälp av en vibrationsmotor och tandborstar. Det kom knappt 30 personer, varav fem tjejer.

– Det är en stor utmaning att fler ska upptäcka oss. För om vi lyckas tror jag att många kommer att upptäcka hur kul det är att skapa saker själv och att det stärker självkänslan och ger styrka.

Ett makerspace kan vara så mycket mer än en plats där det finns tillgång till häftig teknik.

– Det är precis vad du vill att det ska vara. Vill du måla så kan du göra det. Vill du skapa något – då kan det räcka med tejp och toarullar som material.

Nu gäller det för Skellefteås makers att hitta en permanent lokal som passar verksamheten. Föreningen för en diskussion med kommunen, men än så länge är inget bestämt.

– När vi är på plats tror jag att det blir succé. Jag vill att Skellefteå ska vara en stad där folk vill bo. Och jag tror att ett makerspace kan vara något positivt, där kan folk samlas, ha något gemensamt och få vara kreativa.

Jannike Lindbergh har länge haft ett stort teknikintresse och arbetar som industridesigningenjör. Hon är van vid att vara ensam tjej inom sitt område och känner sig inte så brydd över det. Hennes föräldrar var noga med att erbjuda olika sorters leksaker. Hon fick tidigt tillgång till datorer genom sin pappa, och hittade till sitt intresse för elektronik på en ”teknik för tjejer”-vecka i åttan.

– Problemet är att tjejer sällan får chans att prova om det är något för dem. Killar har oftare tillgång till teknik redan från början och där har föräldrar ett stort ansvar.

Jannike Lindbergh använder sig ofta av 3D-skrivare och har bland annat gjort egna smycken, ljuslyktor, prototyper och bakformar.

– Jag gillar 3D-printing, elektronik och programmering. Men även att dekorera tårtor och det är ju också making även om många inte tänker på det.

För att underlätta för tjejer att ta plats på mansdominerade områden är det viktigt med riktade insatser, tycker Jannike Lindbergh. I sommar planerar hon att hålla en workshop för tjejer mellan 12 och 15 år.

– Tyvärr är det så att det funkar bättre när det inte är en blandad grupp, eftersom killarna ofta tar över.

Nätverket Makertjej är ett bra sätt att få ett sammanhang för Jannike Lindbergh. Det finns inte så många makertjejer i Skellefteå ännu.

– Det är skönt att veta att jag inte är ensam med att driva de här frågorna utan att det är fler som jobbar runt i landet.

För att inkludera fler i makerrörelsen är det viktigt att skapa öppna och inkluderande platser.

– Tyvärr kan det ibland bli lite mancave-känsla. Det är väl för att det ofta är män som startar makerspaces, men vi i styrelsen i Skellefteå tänker på det och vill göra så att fler vågar komma dit.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV