Välj en hållbar festival i sommar

Oavsett om du vill åka på omställningsläger, gå på gudinnefestival eller en mer traditionell musikfestival kan du hitta ett hållbart evenemang bland våra tips. Trenden är tydlig: allt fler arrangörer satsar på miljö och hållbarhet.

Hållbarhet på festivaler är viktigt av två skäl. Dels för att stora evenemang har en stor miljöpåverkan, och dels för att de kan påverka besökarnas beteende och nå människor som inte är intresserade av frågorna annars. Det säger hållbarhetscoachen Louise Lindén som har grundat den hållbara musikfestivalen Live green.

– Jag startade den egentligen inte för att göra en grön festival, utan för att inspirera till ett förändrat beteende och förändra världen.

Hon har blivit kontaktad av andra arrangörer som vill ha tips och inspiration och har börjat att ta fram metoder och checklistor. Men hon har märkt att många som anordnar festivaler har dålig koll på hållbarhet. Med ett evenemang som bara sker under ett par dagar en gång om året är det mycket annat att tänka på för att festivalen över huvud taget ska fungera, vara säker och trevlig, och då hamnar hållbarhet gärna långt ner bland prioriteringarna.

– Men det behöver inte vara svårt eller dyrt. Jag har sparat mycket pengar genom sponsring från företag som vill synas och miljöprofilera sig.

Nyligen började Louise Lindén som projektledare för en satsning där Musik i Blekinge ska utbilda regionens festival- och musikarrangörer i hållbarhet och klimattänk. Fram till årsskiftet ska det tas fram inspirerande och lättbegripliga handböcker och checklistor som arrangörer ska utbildas enligt. Pengarna kommer från Naturvårdsverkets Klimatklivet.

Hon hoppas att materialet och kunskaperna från projektet ska kunna spridas i resten av landet. Bland annat ska hon vara med och ordna en hållbarhetskurs för medlemmar i Musik- och kulturföreningarnas samarbetsorganisation Moks under årets upplaga av festivalen Way out west i Göteborg.

– Mycket händer på det här området nu. Det är kul. I den här branschen når vi så många leverantörer, partners och besökare – om vi får in hållbarhetstänket blir vi en förebild för hela lokalsamhället.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV