”Ett bra föräldraskap sitter inte i plånboken”

Hemmabadhus, silvertejpade stövlar och lekplatstivoli. Mamman och barnet i bilderboken Veckan före barnbidraget har många kreativa lösningar för att klara den fattigaste veckan i månaden. Författaren Elin Johansson vill skapa igenkänning hos barn som ofta inte har råd.

– Det här med att inte ha så mycket pengar finns inte beskrivet i litteraturen för 3–6-åringar, som boken vänder sig till. Därför är det en bok som behövs. Den kan vara bra för dem som själva har dåligt med pengar, men även för folk som alltid har råd, så att de får se att det inte är så för alla, säger Elin Johansson.

Inspirerad av egna och vänners erfarenheter beskriver hon en liten familjs vardag veckan innan barnbidraget kommer. Barnet vill hitta på saker, som att gå till badhuset och på bio. Men mamman har inte råd. Så hon blåser upp sommarpoolen och ordnar ett hemmabadhus. De går på bibblan och lånar tjugo böcker, för det är ju mer än en film. Och i väntan på att kunna köpa nya stövlar får de gamla lagas med silvertejp.

– Finns det inte pengar får man hitta på kreativa lösningar. Om du presenterar saker på ett bra sätt så brukar barn kunna acceptera lite av varje. De har ju inget annat val, säger Elin Johansson.

Hon hoppas att barn som känner igen sig i boken kan känna sig mindre ensamma av att läsa den. Barn är ofta mer medvetna än vad man tror om familjens ekonomi, menar hon.

– De flesta har någon slags koll på hur situationen ser ut, speciellt om det är ofta som det inte finns så mycket pengar. Sedan är det olika hur stort problem det är för barnen, men jag tänker att det blir mindre om de får veta att de inte är de enda som inte har råd.

Att till exempel vara den enda som kommer till en aktivitet med loppisgrejer kan vara jobbigt, för både barn och föräldrar, tror Elin Johansson. Hon upplever att personer som inte kan ge sina barn materiella saker ifrågasätts i samhället.

– Men ett bra föräldraskap sitter inte i plånboken. Du kan vara en bra förälder utan att kunna köpa allt, det finns mycket andra saker du kan ge som inte går att köpa för pengar.

Hon poängterar att boken inte handlar om barn som lever under fattigdomsgränsen, utan om en familj där det finns pengar till hyran, men inte så mycket mer.

– Du kanske är ensam med barn, pluggar eller har ett arbete med mindre lön. Jag vill visa att man kan ha ett bra liv fast man inte har möjlighet att konsumera hela tiden.

Malin Johansson bor i ett hyrt hus i Tavelsjö utanför Umeå, med sambo och fyra barn. Hon tror att det kan vara lättare att leva med lite pengar på landet än i storstaden, men att det beror på hur du är som person.

– På landet har du större möjligheter att odla och kan få gratis mat, men det är inte alla som vill göra det. Det finns många gratisnöjen på landet, som att hänga i skogen. I staden finns det mer gratis kultur, som museum. Det går ofta att bo billigt på landet, men du är tvungen att ha bil och det är svindyrt.

I höst kommer Malin Johansson att prata om boken på ett par bibliotek runt om i landet, något som hon ser fram emot.

– Det verkar vara ett ämne som vi behöver prata om. När jag har presenterat boken är det många som har sagt att det är bra att vi pratar om att inte ha så mycket pengar.

Hennes tips till andra barnfamiljer är att kolla upp vad det finns för gratisaktiviteter i omgivningarna, och att köpa hem billig torrmat som tas fram när pengarna börjar ta slut.

– Mina barn gillar som tur är ärtsoppa. Men det gäller att vara kreativ och hitta sätt att svänga ihop något festligt av nästan ingenting. Sedan måste det få vara lite fest ibland också, när pengarna kommer. Man måste få äta glass någon gång.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV