Luleå, Lund och Helsingborg har beslutat att inte ha fjädrar i årets påskpynt. Djurens välmående går före traditioner, menar de.
Djurens rätts lokalkampanj om en djurvänlig påsk i Lund har gett resultat. Kommunen har tidigare år röstat ned medborgarförslag i frågan men i år beslutade man att skippa fjädrarna i risen. Nu har även kommunerna Helsingborg och Luleå följt efter.
– Vi är såklart glada över kommunernas beslut och hoppas att ännu fler kan följa efter, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt.
Påskfjädrar är inte gjorda av syntetiskt material utan kommer från kalkonhöns som i många fall lever under plågsamma förhållanden, menar Djurens Rätt.
– De fjädrar som säljs i svenska butiker kommer från kalkoner i USA där det finns en liten insikt i uppfödningen. Näbbar och tår klipps utan bedövning. Fjädrarna skickas sedan till Kina för färjning. Det förekommer också att fjädrar plockas från levande djur, säger Moa Richter Hagert.
Kalkonuppfödning förekommer även i Sverige men här tas inte fjädrarna tillvara.
– Sverige har också stora problem med hård avel. Kalkonerna kan inte föröka sig själva och de lever med stor trängsel där fjäderhackning är vanligt, säger Moa Richter Hagert.
I Luleå var det en medborgare som uppmärksammade kommunen i frågan.
– Det är just det här med att fåglarna far illa. Det var en medborgare som hörde av sig och undrade om vi verkligen inte skulle skippa fjädrarna. Det är såklart att vi gör, tänkte vi. Det finns plastfjädrar som vi använt för några år sedan som kan komma till användning igen, säger Sara Svensson, sektionschef på park och evenemang i Luleå kommun.
I Helsingborg pyntas risen i år med färgglada band. Kommunen motiverar fjäderbojkotten med att leverantören inte kunde garantera att fjädrarna produceras på ett etiskt och djurvänligt sätt.
Djurens rätt hoppas även att äggen kan ersättas med något djurvänligare alternativ på påskborden.
– Varje dag dödas 15 000 tuppkycklingar direkt efter kläckning i äggindustrin i Sverige. Det är något som många fortfarande inte vet om. Det finns omkring 7,5 miljoner hönor i äggindustrin, som har stora problem i djurhållningen, säger Moa Richter Hagert.