Migrationsverket – det är ni som saknar trovärdighet

Migrationsverket ställer orimliga krav på barn i asylprocessen och handlingarna strider mot barnkonventionen. Ingen människa är illegal Östersund skriver ett öppet brev till Migrationsverket.

Wajdi kom till Sverige 2012 som 13-åring efter att ha sett sin pappa och farbror mördas kort efter att hans mamma och bror kidnappats. I över fyra år har han förgäves försökt bevisa sin bakgrund för att få uppehållstillstånd.

Kära Migrationsverket! Ni har en viktig roll då er uppgift är att utifrån befintlig lagstiftning bedöma människors skäl att få stanna här i Sverige. Vi i Sverige har under lång tid ansetts ha en av världens humanaste asyllagstiftningar. I dag håller mycket av detta på att förändras då riksdagen röstar igenom den ena försämringen i asylrätt efter den andra. Redan innan dessa lagförsämringar skett för asylsökande har Migrationsverket i tusentals individuella prövningar visat misstro och nonchalans för människors livshistorier. Det möjliggörs då det är den asylsökandes uppgift att bevisa sin historia. Dokument som lämnas in till Migrationsverket nedvärderas ofta och kan därför inte styrka den asylsökandes berättelse. Lägg därtill att många upplevelser kan vara svåra att berätta om på grund av rädsla för myndigheter och missförstånd hos den som tolkar.

Vi kan i Migrationsverkets beslut läsa att Wajdi inte kan bevisa sin historia. Han anses inte vara trovärdig då han i olika förhör inte kunnat berätta samma sak. Det trots att forskning visar att människor efter traumatiska upplevelser har svårt att återberätta vad som hänt i kronologisk ordning och att nya minnen ofta kommer fram med tiden. Migrationsverket ifrågasätter att Wajdi inte anmälde männen som mördat fadern och farbrodern i Egypten. Migrationsverket visar en total brist på förståelse om vilka risker detta skulle medföra som kristen i Egypten. Att dessutom kräva av en trettonåring att ha skyldighet och kurage att anmäla är omänskligt.

Wajdi har gjort allt han kunnat för att bevisa sin identitet. Han har tagit kontakt med Röda Korset för att hitta sin mamma och bror utan resultat. Ändå tycks skälen inte starka nog. Wajdi skall utvisas till Egypten där han inte har någonstans att ta vägen och riskerar att bli förföljd. Hur motiverar Migrationsverket och Sverige att vi behandlar barn tvärtemot vad de mänskliga rättigheterna om flyktingskap och barnkonventionen säger?

Kära Migrationsverket, det är ni som saknar trovärdighet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV