Har du mat över som du inte kan äta upp? Olio hjälper dig att skänka bort den – och att träffa grannar. I Sverige har appen vuxit snabbt på bara några månader.
Tänk dig att du har haft fest och har fått mat kvar som inte går att frysa in och som hinner bli dålig innan du kan äta upp den. Då kan du ladda ner appen Olio, ta en bild på resterna och erbjuda andra användare i närheten att komma förbi och hämta mat.
Företaget startades i Storbritannien för ungefär ett år sedan. En av grundarna skulle flytta och hade en massa mat som hon inte kunde ta med sig, och lyckades inte hitta någon att ge bort den till. Då föddes idén om en app för att koppla ihop den som har överbliven mat med den som vill ha den.
Olio lanserades i Sverige i våras och här finns nu näst flest användare i världen. Appen fick en rejäl skjuts med över 1 000 nedladdningar efter att ha synts under Stockholm tech fest i september. De flesta användarna finns fortfarande i Stockholm men det går utmärkt att skänka bort mat även i till exempel Umeå, berättar Sebastian Holmström som är volontär och ambassadör för företaget.
– Jag hade två påsar med chiafrön hemma som jag la ut och efter två timmar blev jag kontaktad av någon som ville hämta dem och som kom förbi dagen efter.
Sebastian Holmström hörde talas om appen när han bodde i London. Nu har han bland annat hjälpt till att översätta och marknadsföra den i Sverige.
– Jag är engagerad i hållbarhetsfrågor. Matsvinn är ett gigantiskt problem som vi måste tackla. Både Frankrike och Italien har förbjudit matsvinn i affären men i Sverige har vi varit alldeles för långsamma. Jag vill väcka en diskussion om matsvinn och förhoppningsvis se en reglering av det framöver.
Olio riktar sig främst till privatpersoner men volontärer kontaktar också lokala företag som bagerier och hjälper dem att lägga ut exempelvis gårdagens bröd i appen. Det kan ge bageriet god PR men de får inte ta betalt. I början var det tänkt att varor kunde få säljas rabatterat men den möjligheten har tagits bort efter att vissa användare tagit ut höga priser.
– Meningen är att appen ska minska matsvinn, inte att man ska tjäna pengar.
Sebastian Holmström uppskattar att appen inte bara kan minska matsvinn utan även bidra till större social sammanhållning genom att den ger möjlighet att träffa sina grannar på ett naturligt sätt.
– Många fokuserar på matsvinnet i butiker men majoriteten av matsvinnet sker i hemmet. Det är en jätteviktig fråga att tackla och därför har jag valt att engagera mig.