Klimataktivister stoppade Vattenfalls gruvproduktion

Under namnet Ende Gelände blockerade 3 000 klimataktivister Vattenfalls brunkolsgruva i Tyskland i helgen. Aktionen var en fredlig protest mot energijättens planer att sälja vidare gruvan i stället för att låta kolet stanna i marken.

Studenten Filip Lövström från Linköping är en av de drygt 300 svenskar som deltog i helgens protester. Han beskriver aktionen som lyckad. Vattenfall tvingades avbryta verksamheten i dagbrottet under de 48 timmar som aktivisterna befann sig i området och det intilliggande kraftverket fick tillfälligt dra ner på effekten.

– Det känns fantastiskt bra, det är verkligen en historisk aktion, en av de största aktionerna som genomförts mot en kolgruva, säger Filip Lövström.

Protestaktionen började på fredagen då 1 000 aktivister promenerade in i det öppna gruvområdet iklädda vita overaller. Drygt 2 000 personer slöt sedan upp under helgen. Aktivisterna stoppade gruvbrytningen genom att klättra upp på maskiner, ner i dagbrott och blockera järnvägen till gruvan.

­– Det är helt vanliga människor som kommer hit, det är lärare, läkare, konstnärer, studenter barnfamiljer och kompisgäng i alla åldrar går runt på området. Många var där för första gången.

Lagliga demonstrationer genomfördes även i den intilliggande staden Cottbus. Samtidigt som aktionen präglades av en positiv stämning med sambaorkestrar och sång, var protesterna i grunden allvarliga, menar Filip Lövström.

–- Det här är inget mysigt skämt, det är en kall verklighet. Nu har svenska politiker chansen att stoppa en verksamhet som genererar utsläpp motsvarande mer än 20 år av Sveriges totala utsläpp. Vi måste agera nu.

Vattenfall gick i april ut med planerna på att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland. Sveriges Regering har än så länge inte tagit ställning i frågan om försäljning.

– Att sälja gruvan är det sista vi vill, och det sista lokalbefolkningen vill. De vill ha kvar Vattenfall som ägare och att de ska ta sitt ansvar för nedfasning och återställande av naturen, säger Filip Lövström.

Nu fortsätter Filip Lövström klimatarbetet i Bonn.

– Jag är på FN:s klimatmöte som observatör och använder det som en plattform för att driva på mer ambition och snabbare klimatåtgärder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV