Så ger du hållbara klappar

För föreningen Medveten konsumtion är det en självklarhet att få visa uppskattning för sina nära och kära genom att både ge och få klappar. Men kan man välja mer hållbara alternativ?

Det skulle krävas 4,2 jordklot om alla levde som svenskarna gör, enligt WWF:s Living planet-rapport. Samtidigt ser vi ser i dag en ökad medvetenhet och debatten om hur man ska leva, producera och konsumera mer hållbart är hetare än någonsin. Så hur kan man (jul)handla och samtidigt göra en skön insats för miljön? Häng på i vår kampanj Inget NYP i jul.

Inget NYP i jul manar till ett hållbarare konsumtionsmönster genom att sprida inspiration och ge tips om julklappar som inte är nyproducerade. På så vis fortsätter man inte att nalla på ytterligare ett icke-existerande femte jordklot. Det här kan du göra istället:

1. Köp klimatsmarta second hand-klappar. Bättre för din plånbok, vår hälsa och de som arbetar inom produktionen då de i högre grad är billigare, giftfria och framför allt unika.

2. Önska dig second hand eller hållbara tjänster.

3. Känner du till din stads spännande second hand-butiker? Kolla annars in vår gratistjänst ekoguiden.nu som guidar till butiker med ett schysst utbud.

4. Kolla vad du har hemma – populärast att ge och få är hemelektronik, leksaker, designersaker samt medier som böcker. Kanske har du en unik kopp hemma? För inspiration kan du alltid söka på Måste julklappar vara nya? på Youtube.

5. Öka medvetenheten om dessa viktiga frågor – sök på Inget NYP i jul! på Facebook.

Att handla second hand är kul, spännande och det man hittar är oftast unikt. Du kan bli riktigt förvånad när du inser hur mycket nice det finns att hitta, inte bara i fysiska butiker. Online finns det bytesgrupper, men titta också efter det du har hemma. Så, från oss alla på Medveten konsumtion, till er alla – Inget NYP i jul.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV