Klimatförändringarna förvärrar vattenbristen

Vattenförsörjningen är den största frågan för Gotland. Och det kommer den troligen att förbli även i framtiden, konstaterar Elin Sander, klimatanpassningssamordnare vid länsstyrelsen på Gotland.

– Den problematik vi har med vattenbrist och torka kommer att förstärkas enligt de klimatscenarier som finns. I år införs bevattningsförbud redan den 1 april, säger Elin Sander.

I vanliga fall brukar bevattningsförbudet genomföras i mitten av sommaren men bristen på nederbörd har skapat problem. Förbudet innebär bland annat att vatten inte får fyllas på i pooler och att kommunalt vatten inte får användas till trädgårdsbevattning. Landskapet förlorade sin förmåga att hålla kvar vattnet i och med de utdikningar som genomfördes under 1900-talet. Det regn som faller transporteras snabbt ut till Östersjön. I djupare och havsnära brunnar förekommer problem med saltvatteninträngningar. Bekämpningsrester har också hittats i flera kommunala vattentäkter. Jorbruket använder redan i dag bevattningsdammar. Men behovet av dammar ökar.

– Man pratar också om avsaltningsanläggningar som en lösning både nu och i framtiden. I Herrvik byggs just nu en avsaltningsanläggning.

Anläggningen kommer till sommaren att kunna ge dricksvatten till runt 2 000 personer. Processen är dyr och energikrävande. En liter havsvatten ger ungefär en halv liter dricksvatten.

De ökade nederbördsmängderna kommer enligt SMHI:s beräkningar inte att leda till ökade grundvattennivåer. Regnen förväntas bli kraftigare och istället leda till översvämningar.

– Strandängar kan komma att svämmas över. Det kan vara ganska stora områden som påverkas av det då Gotland är ganska flackt, säger Elin Sander.

Länsstyrelsen har tagit fram en lågpunktskartering som kan användas för riskanalys av olika områden. Det finns inga uppgifter om hur många lågt liggande fastigheter som kommer att drabbas av havsnivåhöjning och översvämningar. I planeringen av Östergarnslandet tar man hänsyn till riskområdena för den nya bebyggelsen.

– Men generellt finns det många befintliga detaljplaner längs Gotlands kust där man inte räknade med klimatförändingar när man gjorde dem.

För Gotland är kommunikationerna med omvärlden viktiga och eventuella avbrott i färje- eller flygtrafiken kan få stora konsekvenser.

– Vi ska gå ut till flygplats och hamnar under året med information om hur de kan påverkas av eventuella översvämningar och klimatförändringar, säger Elin Sander.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV