Ett friår för omställning

Vad kunde vara bättre användning av semesterkassan än att ta ett helt år ledigt i jakten på en för oss hållbar livsstil?

För snart ett år sedan gjorde vi något annorlunda. Mitt i bokningen av en planerad långresa ändrade vi oss plötsligt. Från att ha siktat på några veckors semester i Australien till att använda sparkapitalet till ett helt sabbatsår på hemmaplan.

Hur kunde vi ändra oss precis när drömresan bara var en biljettbokning bort? Magkänslan sade oss att det fanns så mycket annat att göra för en hel årslön än att flyga till andra sidan jorden. På något sätt hade alla nyheter om att vi lever utanför ekosystemens ramar och över våra tillgångar kommit åt våra resplaner. Vad kunde vara bättre användning av semesterkassan än att ta ett helt år ledigt i jakten på en för oss hållbar livsstil?

Att avsätta tid för studier, förkovring, vila och eftertanke är givetvis inte något nytt. Sabbatsår nämns upprepade gånger i gamla skrifter och otaliga är väl alla de konstnärer och författare som tagit en årslång paus mitt i livet för att reflektera över sitt skapande även i vår tid. Författaren Tomas Sjödin var på sabbatsår när han skrev boken Det händer när du vilar, som handlar om att människor behöver pauser för att hjärnan ska kunna koppla av och processa vardagens stora och små skeenden. Han menar i den att det självklart finns en anledning till den traditionella söndagsvilan, som numera dessvärre är ett ganska bortglömt fenomen. Att ta sig tid att stanna upp ett tag i vår stressade, ständigt uppkopplade och klimatångestfyllda vardag verkar rimligt. Ta en paus, återhämta sig, lära sig något nytt, reflektera och ställa om till en mer hållbar vardag.

En annan spännande person som visar på goda effekter av att ta pauser är en av världens mest kända designers, Stefan Sagmeister. I sitt TED-talk The power of time off berättar han att byrån han driver i New York stänger ner vart sjunde år för att ta ut ett år från pensionen i förtid. Det är enligt Sagmeister väldigt logiskt eftersom all tid för reflektion annars hamnar i slutet av livet. Rent samhällsekonomiskt menar han att det är en stor vinst eftersom både arbetsplatsen och omgivningen får ta del av den energi och kreativitet som en senare pensionär kanske enbart skulle ha lagt på ett barnbarn eller två. Nästan alla nya uppdrag till designbyrån kommer ur idéer från sabbatsåren lägger han till.

Att ta sabbatsår från ekorrhjulet har för oss betytt gott om tid att läsa om hållbar omställning för planetens skull, göra studiebesök, prova olika typer av boenden, konsumera kultur, ha hemester, utvärdera och börja hållbarhetsanpassa vår livsstil. Vi rekommenderar alla att se över sina möjligheter att ta ett friår. För vem vet vad ett sådant år kan leda till? För vår del har det med all säkerhet lett till detta: två utvilade levnadsglada planetskötare och två insatta, pålästa samhällsmedborgare som är redo att kavla upp ärmarna och sätta de nya kunskaperna i användning många år framöver.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV