Populärt att skåda Getteröns fåglar

Tofsvipa, skärfläcka eller stenskvätta? Följ med till naturum Getterön och lär dig mer om hur du skådar vårens fåglar.

Visslande toner och kvitter blandas i en intensiv körsång. Det är maj månad och högsäsong på naturum Getterön utanför Varberg. Varje dag anländer nya flyttfåglar till fågelreservatet. Hela 85 procent av de fåglar som häckar i Sverige är flyttfåglar.

­– Nu i maj kan man vänta sig allt. Näktergalen och göken sjunger. Är det värmebölja kan det dyka upp lite ovanliga arter också. Det kvittrar överallt, säger Mikael Nord, ornitolog och delägare till Getteröbutiken på naturum.

Vissa fåglar som besöker reservatet har spenderat vintern i Skåne medan andra tagit sig från länder längre ner i Afrika. Insekterna, grönskan, luftfuktigheten och de långa ljusa dagarna är det som lockar hit flyttfåglarna under sommaren. Runt 170 arter samlas varje år för att häcka i reservatet. I takt med det varmare klimatet kommer flyttfåglarna allt tidigare, och fler stannar över vintern.

Getteröns egen symbolfågel, skärfläckan, var en av de första som anlände i början av mars. Ensam gick den längs vattenbrynet och väntade i tre veckor. Nu har den sällskap av skrattmåsar, grågäss, tofsvipor och sångare.

– Det är häckning som pågår, vissa bygger bon och andra ligger redan och ruvar, säger Linnea Henriksson, naturvägledare på naturum Getterön.

Utanför naturummets stora fönster breder 350 hektar våtmark ut sig, kantad av strandängar och vassdungar. Små öar ligger utspridda i viken. Reservatet är Hallands största häckningsplats för skrattmåsar och skärfläckor. Runt 2 000-3 000 par skrattmåsar häckar ute på öarna, berättar Linnea Henriksson.

– Sedan får de kanske fyra ungar per par, så det blir runt 10 000 ungar. När de är flygfärdiga i sommar sticker de vidare, säger hon.

Även vintern har varit intensiv i reservatet. Varje morgon från oktober till februari har Mikael Nord matat havsörnar. Något som har lockat över 70 000 besökare till naturrum under vintern. I mars fick han pris för sitt arbete av Naturskyddsföreningen. När han började studera havsörnar i början av 1980-talet var arten nästan utdöd. Nu har beståndet återhämtat sig och kanske kan den stora rovfågeln väcka nyfikenhet på naturen hos unga.

– Vi har utfodringen främst för att locka ungdomar till naturen och fågelskådningen. Fåglarnas tillstånd säger mycket också om hur naturen mår, säger Mikael Nord.

Så här års har de flesta örnar dragit vidare mot kallare breddgrader. Istället riktas kikarna mot andra fåglar.

– Vadarfåglarna är på väg upp på sin långa resa mot den sibiriska tundran där det finns massor av mat under sommaren. Det var två rödspovar här ute nyss, en av de ovanligaste vadarna som finns, men tyvärr tog en havstrut den ena, berättar Mikael Nord.

Fågelskådning blir allt mer populärt. Sveriges Ornotologiska förening har märkt av ett ökat intresse särskilt bland personer över 40 år, men även unga har börjat skåda, konstaterar Linnea Henriksson.

– Intresset ökar definitivt. Både bland unga och bland äldre. Jag hade själv aldrig någon i min egen ålder att skåda med när jag började, så det är roligt.

Det bästa med fågelskådning är också det enklaste, menar Linnea Henriksson.

¬ Det är så fascinerande med fågelskådning. Man har alltid en anknytning till någon fågel, det räcker att man tittar ut genom fönstret så är de där. Det går att upptäcka så mycket ju mer man tittar på dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV