Den enes svinn – den andres bröd

Dumpstrare, humanekologer och konstnärer samlas i Rude foods kök. Här kokar de soppa på en spik – eller rättare sagt på råvaror som annars skulle ha slängts i soporna. Nu hoppas de att fler ska haka på.

Med ett torn av tomma plastlådor i famnen stegar Constanza Hepp in på restaurangen i västra Malmö.

– Det är mest sallad i dag, säger kocken Linus Hornwall.

– Vi tar allt ni vill ge oss! säger Constanza Hepp.

Hon slevar upp salladsbladen som blivit över från dagens lunch och lägger dem i plastlådorna. Flera kilo stekt potatis finns också med i fångsten.

Från ett hörn slänger restauranggäster nyfikna blickar. Uppmärksamheten har inte undgått Constanza Hepp.

– Folk brukar reagera på två sätt. Antingen är det ”wow, så bra!”, eller så tittar de på mig som om jag är galen och bara ”Ska du ta resterna? Varför? Det var konstigt”.

Constanza Hepp bär ut de fem välfyllda byttorna och lastar dem på sin lådcykel. Ytterligare tre restauranger ska avverkas innan rundan är klar.

Hon har volontärat för Rude food i nästan ett år.

– Jag läser humanekologi, jag är liksom besatt av hur irrationellt det nuvarande systemet är, relationen mellan människa och natur. Och matsvinn har mycket att göra med det. Vi har alla de här fina potatisarna, men kapitalismens logik är att eftersom de inte har sålts i dag, så måste vi slänga dem.

Ett par timmar senare bär Constanza Hepp in det som räddats i Rude foods kök i närheten av Möllevångstorget i Malmö. Lokalerna delas med en indisk restaurang.

Bytet i dag består bland annat av 20 kilo bröd, 16 kilo potatis, 2 kilo broccoli och 3 kilo morötter. Delar av det kommer att användas till helgens catering. Förbundet Unga feminister har anlitat Rude food för frukost och lunch.

Rude food startade i maj 2015 och är Sveriges första cateringverksamhet och restaurang som använder sig av matsvinn. Den ideella föreningen har i snitt ett cateringuppdrag i veckan och vinsten går tillbaka in i verksamheten.

– Pengarna går till att betala hyra och el. På sikt vill vi skänka pengar till andra organisationer som arbetar med att motverka hunger och matsvinn, men där är vi inte ännu, säger Erik Stenberg.

Han har varit med och startat Rude food. Målet är att lyfta frågan om matsvinn och bidra till att minska svinnet.

– Generellt finns det en färskhetsnoja. Många vill köpa perfekta grönsaker och tittar bara på bäst före-datum. Den äldre generationen är bättre på det där, min mormor smakar och luktar på maten innan hon slänger något.

Det gäller att vara kreativ för att använda sig av den ibland udda kombinationen av råvaror.

– Vi har gjort pumpamos med bönor, pasta med pickles och bananglass med rödkål, säger Fanny Bräutigan.

– Åh, den glassen var så god! säger Constanza Hepp.

Rude foods verksamhet är beroende av de volontärer som varje vecka hämtar maten, sorterar, fryser in och lagar den.

Raluca Munteanu kokar linser som ska bli basen i ett pålägg till helgens catering. Hon pluggar ekosystemanalys och är intresserad av miljöfrågor.

– Jag brukar dumpstra och äter vegetariskt, men jag ville göra något aktivt för att göra skillnad. Rude food är bra eftersom vi utbildar folk om matsvinnets påverkan. Jag tycker att det är viktigt att nå ut och sprida kunskap.

Raluca Munteanu häller en kryddblandning med fem fröer från den indiska regionen Bengali i en kastrull. Oljan och kryddorna hettas upp och en intensiv doft sprider sig. Zeenath Hasan ger en hjälpande hand med receptet.

Hon var den som från början kom med idén till Rude food. Zeenath Hasan drev restaurangprojektet Tapori tiffins, som bestod av en mängd matbaserade experiment. Allt från att bjuda in föräldrar att laga mat med sina barn, till att låta en ljudkonstnär stoppa mikrofoner i bulldeg och spela in ljudet av jäsningen.

– Rude food var också ett experiment från början. Jag började fundera på matsvinn och det väckte många frågor. Jag tänkte på min son och vad nästa generation ska äta. Sedan efterlyste vi fler personer och intresset bara exploderade.

Rude food har väckt stor uppmärksamhet för sitt innovativa sätt att väcka frågan om matsvinn, och belönades i november med Skånes miljöpris 2015.

– Det riktigt värdefulla med Rude food är att vi jobbar med frågan på en lokal, pragmatisk nivå. Men ett stort ansvar ligger så klart på politiker och lagstiftare, säger Zeenath Hasan.

Zeenath Hasan tittar sig omkring på det tiotalet volontärer som är i full gång med att laga en gemensam måltid, något som föreningen gör varje fredag.

– Titta, där är två nya!

– Det inspirerar mig att se entusiasmen hos alla volontärer som kommer hit. Själv hade jag inte motivationen från början, det var mer som ett socialt experiment. Men att möta alla engagerade människor är en upplevelse som ger en perspektiv. Det är det som har fått projektet att bli så här stort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV