Startsida - Nyheter

Slöjd får nytt liv med dans och magi

Näverflätning får sällskap av streetdans i utställningen Next level craft. Målet är att locka unga till slöjden och visa att den är till för alla.

På Àjtte, Svenskt fjäll- och samemuseum, i Jokkmokk berättas just nu en fantasieggande slöjdsaga. En grupp mystiska figurer med ett gemensamt mål får sällskap av ett specialskrivet soundtrack, UV-ljus och en musikvideo. I fokus står föremål av ett fyrtiotal slöjdare i tekniker som yllebroderi, rotslöjd, tovning, järntråd, växtfärgning, svarvning, vävning och knopslöjd.

– Det är en väldigt annorlunda och fantasifull tolkning av slöjd och vad slöjd kan vara. Vi har tagit traditionella material och hantverk och lyft in dem i en samtida kontext. Vi försöker att överraska på alla sätt vi kan, säger den konstnärliga ledaren Aia Jüdes.

Utställningen togs fram inför kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014 på initiativ av hemslöjdskonsulenterna i Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten. Sedan dess har den besökt respektive län samt Washington DC i USA. Syftet är att visa unga vuxna att slöjden är samtida och relevant för dem.

– Dagens unga kanske inte har kopplingar till slöjd. Vi lever i ett digitalt samhälle med ett glapp till handens taktila intelligens. Jag är inte intresserad av att leva som på min farmors tid, men jag tror att det finns väldigt viktiga kunskaper som förknippas med hantverk och slöjd som vi kan lära av i dag.

Aia Jüdes gör gärna tvärdisciplinära projekt som kombinerar exempelvis mode, konst och hantverk. Hon valdes ut att skapa en annorlunda slöjdutställning och föreslog då konceptet Next level craft där slöjden skulle kombineras med den urbana dansstilen voguing.

– Hemslöjdskonsulenterna bara, vad är det? De blev helt tysta först men sedan var de med på noterna. Det fungerar jättebra i utställningen, kopplingen mellan voguingens snabba, stiliserade handrörelser och slöjdens händer är rolig och cool. Det är inget man förväntar sig och det tilltalar en yngre målgrupp.

I Next level craft domineras golvytan av en ceremoniell procession av udda figurer. De är på väg åt samma håll i ett fiktivt naturlandskap med jättelika sniglar och svampar i guld. Det är oklart om de representerar ett demonstrationståg, ett sagobröllop, en karneval eller en modevisning.

– Betraktaren får själv fylla i historien om vilka figurerna är. Men det finns en tydlig gemenskap och framåtrörelse som är symbolisk för vad vi vill åstadkomma med utställningen. Slöjden ses inte som jätteball av alla och tas inte på allvar i alla avseenden. Vi vill förhöja slöjden, ta oss lite ton och säga att ”det här är något speciellt”, säger Aia Jüdes.

På väggen projiceras en musikvideo med slöjdare och dansare. Ljuset skiftar från ”dagsljus” till ett mörker genomborrat av UV-ljus. Slöjdföremålen har en samtida knorr eller kombineras på oväntade sätt. Exempelvis åker naturtrogna trä-fiskar skateboard på en lysande plastsjö.

– Tanken är att det ska vara väldigt öppet och tillåtande. Vi vänder upp och ner på slöjden på ett hjärtligt sätt. Det ska inte vara ”så får man inte göra”, utan utställningen ska inspirera till eget kreativt skapande och förmedla att alla kan slöjda.

Till utställningen finns neonlysande texter om teknikerna och hur de används, baserade på intervjuer. Där kan besökarna få ny kunskap och möta slöjdare från utställningen. Slöjdarna kommer främst ifrån de fyra nordligaste länen, med ett åldersspann från 20- till 90-årsåldern. De blev ombedda att experimentera med sitt skapande och merparten av föremålen är framtagna speciellt för utställningen.

– Vi hoppas att besökarna ska få nya kunskaper och intryck, bli sugna på att själva börja att slöjda och experimentera. Vi vill få unga att inse att slöjd kan vara jättespännande och häftigt, säger Aia Jüdes.

Utställningen visas på Àjtte till den 15 maj.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV