Kritik mot hårdare krav på vattenkraften

Hundratals vattenkraftverk i Sverige saknar tillstånd enligt miljöbalken. När tillsynen av den småskaliga vattenkraften ökar höjs röster från kraftverksägare om att myndigheterna går för hårt fram. Nu förbereder Växjö kommun ett upprop i protest mot hur tillsynen går till.

– Det är en katastrof. Det verkar som att länsstyrelsen vill ha bort dammarna som funnits här i 300-400 år, säger Roger Lindblom, delägare i kraftverket Kilafors utanför Bollnäs.

Härom veckan beslutade mark- och miljödomstolen i Östersund att kraftverkets ägare måste ansöka om tillstånd. Men ägarna menar att det funnits så länge på platsen att det på grund av begreppet urminnes hävd ska vara lagligt. Att söka tillstånd skulle bli dyrt, enligt Lindblom.

– Min förhoppning var att det skulle gå att lagligförklara kraftstationen på grund av att den funnits här i flera hundra år. Sedan hade vi kunnat titta vidare på miljöåtgärder som fisktrappa till exempel.

Mark- och miljödomstolen anser bland annat att eftersom kraftverket har förändrats under årens lopp ska det bedömas efter dagens gällande lagstiftning. Det bedöms producera mer el i dag än i slutet av 1800-talet.

Kilafors kraftverk är i dagsläget en hobbyverksamhet för Roger Lindblom, på grund av det låga elpriset.

I skrivande stund vet inte Roger Lindblom hur de nu ska gå vidare: överklaga beslutet till överdomstolen, söka tillstånd om att fortsätta eller om att riva.

– Men troligen överklagar vi.

Roger Lindblom menar att kulturmiljön runt Kilafors herrgård som ligger vid Kilån skulle förstöras om dammarna togs bort. Det skulle också bli problem för andra fastigheter längs vattendraget då ån skulle ta nya vägar.

– Om vi tar bort dammarna försvinner kontrollen över vattnet. Då kan det sjunka ner till noll och då dör ju alla fiskar. Sedan kan det komma 30 kubikmeter vatten. Vi ska ha respekt för vattnet, i Sverige har vi lärt oss att tämja det.

Roger Lindblom tycker att det måste till tydligare regler och en lagstiftning som gör det möjligt att fortsätta med vattenkraft.

– Det har varit väldigt oroligt i kraftbranschen på senare år.

Den bilden delar Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på Växjö kommun som äger omkring femton dammar och några kraftstationer, varav tre producerar el. Växjö kommun tog nyligen initiativ till ett möte för att diskutera framtiden för den småskaliga vattenkraften och är på gång att skriva ett upprop till regering och riksdag.

– Vi är inte emot miljöanpassningar, men vi tycker inte att tillståndsprocessen i dag är rimlig, säger han.

Andreas Hedrén menar att det är för dyrt och för krångligt att få tillstånd. Han upplever också att det finns en för hårdför stil hos myndigheterna och en ovilja att lösa situationen på ett smidigt sätt.

– Jag tycker att länsstyrelsen är något övertända på sitt uppdrag. Jag förstår mycket väl varför. Den här branschen ligger långt efter och det behövs miljöanpassning. Men jag tror att med nuvarande arbetssätt drar sig ägarna för atst initiera alla former av åtgärder vare sig det gäller att höja produktionen eller att förbättra säkerhet och miljö.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV