Bilder på krig vill ge hopp om fred

Utställningen Making peace belyser hur miljö, rättvisa och demokrati är förutsättningarna för varaktig fred. Målet är att inge hopp och inspirera besökarna att göra skillnad.

När tidningen når Lena Lindgren, museipedagog på Östergötlands museum, sitter hon vid symaskinen. Museets nya utställning Making peace består av fem delar med var sin färg, och till dem syr hon nu gardiner i respektive kulör. Dessutom har personalen börjat att vika papperstranor, något besökarna ska kunna fortsätta med.

– Sedan berättelsen om den japanska flickan Sadako som vek 1 000 tranor när hon låg på sjukhus med leukemi viker människor tranor till hennes och alla krigsoffers ära. Vi hoppas att det blir ett myller av tranor som vi kan skicka till Japan, säger Lena Lindgren.

Making peace är en fotoutställning bestående av omkring hundra bilder med tillhörande texter. Bilderna är tagna av fotografer från hela världen. En del är välbekanta, som Nick Uts bild på flickan som springer naken på en väg i Korea efter en napalmattack, medan andra är mindre kända. Till varje bild finns en text om motivet.

– En del bilder är otäcka, det handlar ju om krig, men syftet med utställningen är att lyfta fram att alla kan göra skillnad. Vi hoppas att besökarna vill engagera sig i någon av frågorna, oavsett om det är fred, mänskliga rättigheter eller att hjälpa tiggare på gatan.

Utställningen har tagits fram av organisationen Internationella fredsbyrån och har tidigare visats i bland annat Genève, Sarajevo och Stockholm. Den 15 februari har den vernissage i Linköping. Tre delar visas på Östergötlands museum och två delar visas på Flygvapenmuseet.

– Både vi och Flygvapenmuseet hade hört av oss och ville visa utställningen, så vi bestämde oss för att göra det ihop. Det blir en manifestation där vi jobbar tillsammans för fred.

Temat för Making peace är hur den internationella fredsrörelsen – i vid bemärkelse – har format och påverkat 1900-talet. Internationella fredsbyrån ser fem grundläggande beståndsdelar som tillsammans leder till varaktig fred och dessa utgör varsin del av utställningen Det är nedrustning och ickevåld; förebyggande och lösning av konflikter; ekonomisk och social rättvisa; mänskliga rättigheter, lagstiftning och demokrati samt miljö och hållbar utveckling.

– Var och en kan kanske inte engagera sig i alla fem delarna men de hänger ihop och bildar en helhet. Det blir också tydligt att fredsfrågan är global. Även om vi har haft fred i 200 år finns kriget hos oss, till exempel genom människor som flytt till oss, säger Lena Lindgren.

För hennes del har utställningen lett till existentiella tankar.

– Alla konflikter handlar i grund och botten om att vi bor på samma planet men en del av oss har roffat åt oss mer än andra. Hur förhåller vi oss till det? Jag kan inte bara gå runt och skämmas för att jag bor i Sverige.

Tanken är istället att besökarna ska lämna Making peace med en känsla av hopp.

– Det kanske inte känns så när vi hör om det som händer i Syrien och Ukraina men vi har faktiskt mer fred på jorden just nu är någonsin förut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV