Kärnkraftsaktivister inför rätta – riskerar fängelse

I måndags inleddes rättegången mot de 19 aktivister som förra året deltog i en aktion vid Oskarshamns kärnkraftverk. Syftet med aktionen var att uppmärksamma de över 40 år gamla reaktorernas säkerhetsbrister.

Sven Malmgren var en av de 19 aktivister som den 5 mars 2014 tog sig in på Oskarshamns kärnkraftverk. Där klättrade några av dem upp på taket till OKG reaktor 2 och vecklade ut en banderoll med texten ”Tid för pension”. För Sven Malmgren var det självklart att delta i aktionen.

– Av flera anledningar. Riskerna som finns med kärnkraften är en och en annan är att jag anser att myndigheterna inte tar sitt ansvar i den här frågan. 2012 polisanmäldes OKG men polisen valde att inte starta en undersökning. Jag känner att det blir frustrerande när myndigheter inte tar sitt ansvar och då känner jag mig skyldig att göra det för att påvisa de brister som finns.

Aktivisterna som är engagerade i organisationen Greenpeace anser att aktionen genomfördes som en samhällstjänst för att uppmärksamma reaktorernas säkerhetsbrister.

Daniel Bengtsson, tillförordnad kommunikationschef för Greenpeace Nordic, säger att vad de har kunnat se nu efter aktionen är att det som organisationen ville uppmärksamma har gett resultat. Regeringen har gett en tydlig signal om att säkerheten måste förbättras och att kärnkraften ska bära en större andel av sina samhällsekonomiska kostnader. I december 2014 meddelade Strålsäkerhetsmyndigheten att samtliga reaktorer måste ha fullt utbyggda system för oberoende härdkylning senast 2020. Och i juni i år meddelade elbolaget Eon att O2 och O1, reaktorerna på Oskarshamns kärnkraftverk, kommer att tas ur drift senast 2020.

– Aktionerna är en del av det vi gör för att uppmärksamma den här frågan. Före aktionen släppte vi två rapporter som belyste just den åldersrelaterade säkerhetsproblematiken på bland annat OKG. När vi gör en aktion är det ett sent steg i processen och vi ser det som en nödvändighet att agera då det finns uppenbara säkerhetsproblem, säger Daniel Bengtsson.

Aktivisterna står nu åtalade vid Kalmar tingsrätt för grovt olaga intrång och rättegången är i skrivande stund planerad att pågå i fem dagar. För grovt olaga intrång finns fängelse på straffskalan medan olaga intrång är ett bötesbrott. Tidigare liknande aktioner som Greenpeace utfört har hovrätten bedömt vara olaga intrång, inte grovt olaga intrång.

Sven Malmgren gick på sin första demonstration mot kärnkraft 1982, då var han fyra år gammal. Nu när han själv har barn anser han att han har ytterligare ett ansvar att förändra samhället. Han säger att om vi blickar tillbaka historiskt har civil olydnad varit en stor del i det demokratiska samhället.

– Besluten om stora förändringar kommer aldrig ovanifrån utan genom människor som har ett engagemang.

Han och de 18 andra aktivisterna riskerar nu fängelse.

– Jag är övertygad om att det jag gör är rätt och jag anser inte heller att det jag har gjort är något brottsligt. Jag gör inte det här av eget intresse utan för att kärnkraften är ett stort problem och en stor risk i vårt samhälle.

När det gäller kärnkraftsbolagen anser Sven Malmgren att företagen vägrar släppa taget om kärnkraften på grund av vinstintressen även om kärnkraften utsätter samhället för risker.

– Det finns en bra lösning i den förnybara energin och vi kämpar för energikällor som inte utgör faror.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV