Avreglering av nationalparker får kritik

Sedan årsskiftet är det tillåtet med kommersiell verksamhet i 16 av Sveriges nationalparker. Flera kritiker befarar att Naturvårdsverkets beslut kommer att locka oseriösa aktörer och skada naturen.

Efter Naturvårdsverkets översyn av föreskrifterna för 16 nationalparker är det nu mer eller mindre fritt fram för företag att bedriva verksamhet i dessa områden.

– Det tycker jag är en katastrof. Vi pratar om skyddade områden med höga natur- och kulturvärden. Besöksnäringen är en exploatering av markerna, och de här områdena är inte avsatta för att vara en arena för besöksnäringen, de ska vara avsatta för att skydda naturen. Man kan använda dem, men det måste ske under kontrollerade former, säger Matti Holmgren.

Matti Holmgren är en av två delägare i företaget Jokkmokkguiderna. De ordnar hundspannsturer i Norrbotten, och arbetar delvis i nationalparker. Han anser att det är bra att det totala förbudet har tagits bort, men förespråkar reglering och kontroll.

– Jag tycker att man ska ha kontroll på kommersiella aktörer i områdena, men ett förbud mot kommersiell verksamhet är knasigt. Det är bättre med tillståndsplikt än förbud att söka dispens från, säger han.

Men i flertalet av de nationalparker där förbudet nu är borttaget krävs endast tillståndsplikt för idrottsarrangemang.

Vilka risker tror du finns med avregleringen som införs?

– Vi ser redan i dag att vi har ett stort antal utländska företag [inom hundspann] som saknar vårt säkerhetstänk. I dag kör många av dem utan tillstånd och har hundarna boende i släpvagn hela vintern, de kan dumpa priserna vilket slår ut oss seriösa. Genom att avreglera öppnar man för dem att vara här lagligt också. Man borde istället göra det svårare för dem som inte är seriösa, säger Matti Holmgren.

Ekoturismföreningen, Lantbrukarnas riksförbund, WWF och Naturskyddsföreningen, menar i en gemensam debattartikel att de nya reglerna kan bidra till naturskador och oseriösa aktörer som riskerar att solka ner branschens rykte. De är positiva till att förbudet tas bort, men föreslår istället en lösning med tillståndsplikt för företag och anmälningsplikt för föreningar. Man anser också att Naturvårdsverket inte har involverat berörda aktörer i framtagandet av föreskrifterna.

Hasse Berglund, sektionschef på Naturvårdsverket, menar att föreskrifterna tydligt reglerar vad man får och inte får göra i området.

– Vi har med de nya föreskrifterna svårt att ställa krav på vilka som bedriver verksamhet, men däremot på vad de gör, genom att förbjuda sådant som skadar naturen. Skulle det uppstå ett hårt tryck på nationalparkernas natur skulle vi kunna se över och förändra föreskrifterna.

Kritiken om att processen med att ta fram föreskrifterna inte skett i samråd med andra aktörer slår han ifrån sig.

– Vi har samarbetat med många, vi har gjort ett remissutskick, vi har haft möten där vi diskuterat med olika aktörer, vi har rest ut om vi funnit att det behövts, vi har behandlat de synpunkter som inkommit och tagit hänsyn till dem, och i de fall där vi inte hållit med tydligt motiverat varför vi valt en viss ståndpunkt.

Lantbrukarnas riksförbund och Ekoturismföreningen har låtit genomföra en enkätundersökning hos riksdagspartierna, som visar att en majoritet anser att Naturvårdsverket ska ompröva sitt beslut.

– Partierna är i stort sett eniga om att dialog, samråd och ibland avtal är principerna som ska gälla för turism på annans mark, säger Helena Jonsson, LRF:s förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV