Ge bort en verkligt behövd julklapp

Julhysterin har tagit sin början och handeln laddar för rekordförsäljning. Robotdammsugaren har blivit utsett till årets julklapp. Men det finns en rad behövliga ting som skulle kunna göra livet drägligare för exempelvis de som är på flykt, lever i fattigdom eller kan bidra till en bättre miljö, skriver Alexander Clemenson.

Att få en julklapp av min pappa kan innebära precis vad som helst man inte ens visste fanns. Än mindre att man behövde. Sist fick jag en spionslips. Det säger väl allt?

Jag vill inte verka otacksam. Snarare känner jag mig ganska tacksam. Istället för att vi försöker överträffa varandra med julklappar inom familjen har vi årligen en lottning som avgör vem som köper till vem. Därmed behöver man bara köpa till en person och därmed också bara få klapp av en person. Och i år blev det alltså min tur igen att invänta en oväntad och kanske rent av oförståelig klapp av far.

På många andra håll i vårt avlånga land riskerar säkert många fler att både få och behöva köpa de där oväntade och oförståeliga klapparna till många fler personer. Får Handelns utredningsinstitut, HUI, som de förutspår kommer det hagla robotdammsugare åt alla håll. Återigen har de valt en teknik-pryl som årets julklapp. Dessutom en pryl som kommer skjutsa många andra teknikprylar – de traditionella dammsugarna – till en säker död på återvinningen eller i än värre fall på tippen eller eventuell långsamt kvävandes i garderoben till ingen nytta. Majoriteten av de dammsugarna fungerar säkert alldeles ypperligt och skulle kunna användas i många år till istället för att bytas ut mot nya varianter som har skapat ytterligare och ny påverkan på miljön i och med sin produktion.

HUI:s egna kriterier säger att årets julklapp ska representera den tid vi lever i. Rimligt tycker jag och kommer genast att tänka på en rad behövliga ting som skulle kunna göra livet drägligare för till exempel de som är på flykt, lever i fattigdom eller kanske rent av vill slå ett slag för en bättre miljö. Att det finns många organisationer som kavlar upp ärmarna i kristider och gör enorma insatser är ingen hemlighet. Inte heller att de skulle må bra av ett finansiellt bidrag, ytterligare en hjälpande hand eller stöd i någon form. Vi lånade nyligen ut våra lokaler till ett par privatpersoner som skapar nya kompisar över nationaliteter med målet att öka både förståelse för varandra och språkkunskaper. Så enkelt kan det vara.

Ytterligare ett kriterium för årets julklapp är enligt HUI att det ska vara en nyhet och ”nyväckt intresse”. Det kanske är här det faller HUI? Behovet av att hjälpa varandra kan ju inte ses som nytt. Å andra sidan verkar det vara många privatpersoner som kastar sig in i hjälpandet, kavlar upp ärmarna och gör en insats om man får tro rapporter från både kommuner och frivilligorganisationer som fokuserar på frågorna. Det borde väl kunna räknas som ”nyväckt intresse”?

Pappa, bara så du vet tar jag hellre emot ytterligare en spionslips än en robotdammsugare. Inte minst för att slipsen har en mindre miljöpåverkan och blir smidig att slå in nästa jul till den jag får i lottningen då.

God jul.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV