40-årsfirande med fokus på kamp och framtid

Aktivister från hela Sverige samlas i Jönköping för att organisera sig kring allt från facklig kamp till feminism och asylrätt. Bokcafét i Jönköping firar 40 år av kamp för ett klasslöst samhälle med att anordna en konferens med tema organisering.

Arbetsplatskamp, internationellt solidaritetsarbete, idrott, stadsdelsmotstånd och basinkomst är några av de ämnen som kommer att belysas under de föredrag och workshops som hålls under Framtidskonferens, som anordnas av Bokcafét i Jönköping den 9–11 oktober.

– Vad vi har tänkt mycket på är att det inte bara ska bli en fråga som lyfts, som det ibland blir. Med den här konferensen vill vi föra samma folk i olika kamper och allt som händer under helgen är på något vis en representation av kampen för socialismen, säger Tim, som är en av arrangörerna.

Arrangörerna vill nå så många målgrupper som möjligt och konferensen är öppen för alla. Tanken är främst att organisera den utomparlamentariska vänstern men Tim säger att han även hoppas att många stadsbor kommer att dyka upp och få upp ögonen för politiska frågor. Utöver att visa att det finns många olika grupper, organisationer och rörelser som kämpar för enskilda frågor men samtidigt mot ett gemensamt mål är syftet med konferensen att organisera. Temat för helgen är just organisering – från tanke till handling.

Därför anordnas det under helgen flera praktiska workshops. Bland annat kommer Ingen människa är illegal att hålla en diskussion kring hur deras grupp och arbete fungerar. Tanken är att en lokalgrupp i Jönköping ska startas, vilket det kommer att ges utrymme för under workshopen.

– I många fall känns det som om både politiker och gräsrotsrörelser stannar i en diskussion kring vad som bör göras, men sedan händer det inte så mycket mer. Vi vill verkligen trycka på att den här helgen ska vi göra saker och bygga en grund för engagemang framöver.

I februari i år började Tim och fyra andra planera bokcaféts födelsedag. Från början var tanken främst att det bara skulle vara ett 40-årsfirande, men ganska snabbt kände de att de med firandet även vill lyfta den grundtanke som finns bakom Bokcafét i Jönköping och just engagera människor.

– Grundtanken är att kämpa för ett klasslöst samhälle delvis genom föredrag, diskussioner och förmedling av billig litteratur.

Och därför bestämde sig arrangörerna för att anordna en konferens och samtidigt fira att bokcafét fyller år. Bokcafét i Jönköping ligger i Kulturhuset Jönköping, som startades genom diverse husockupationer för drygt 30 år sedan. Det var då den föreningslösa ungdomen som demonstrerade och ockuperade. Samtidigt som Kulturhuset blev till flyttade bokcafét in i lokalerna. Då hade bokcafét redan funnits i tio år och drevs av en förening som hette Arbetarmakt. På 1980-talet tog en annan grupp, Bokcafét mot strömmen, över för att sedan byta till Bokcafét i Jönköping under 1990-talet.

Men Kulturhuset Jönköpings framtid har länge varit oviss då det pågått en utdragen konflikt med kommunen.

– Flera gånger tänkte vi att nu är det kört. Många människor blev förstörda och utbrända då de jobbat sönder sig för att få behålla Kulturhuset, säger Tim.

Men nu kan alla som kämpat för Kulturhuset Jönköping andas ut tillfälligt i varje fall. I dagsläget har de ett treårskontrakt med kommunen. Och Tim tycker att det känns troligt att de kommer att få fortsätta att driva huset.

– Vi har exempelvis fått sex miljoner kronor för att renovera inne i huset.

Han avslutar med att säga att det finns fortfarande utrymme i programmet för fler föredrag, workshops, musiker, konstnärer och så vidare. Dessutom behövs det volontärer. Tim säger även att det är det största som anordnas på Kulturhuset i år och förhoppningarna om en fortsatt kamp finns där.

– Vi hoppas att människor får inspiration, kunskap och motivation att gå från tanke till handling efter den här helgen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV