Vildmarksliv och hållbarhet under Smaka framtiden

Matproduktion och hållbarhet är två viktiga frågor för världen liksom för Södertälje kommun. Den 5–13 september ordnas därför Smaka framtiden. En vecka där maten och miljön står i centrum och där tanken är att skapa eftertanke kring hur människor påverkar jorden.

Smaka framtiden firar sin andra födelsedag i år. Den startade 2014 som Södertäljes form av framtidsvecka, något som arrangeras på flera orter över hela landet. Evenemanget har en liten tvist eftersom maten sätts i fokus. Genom att titta närmare på hur människor äter och hur mat produceras vill arrangörerna väcka tankar om hur matproduktionen inverkar på miljön.

– Just matproduktion har en speciell bakgrund i Södertälje kommun. Det finns många producenter här och det finns en historia att man under lång tid i kommunen har arbetat med lokalproducerad och ekologisk mat, säger arrangören Annika Lykta.

Hon bildar tillsammans med Maria Bergbeck och Magda Kleparska det projektteam som under ett halvår jobbar deltid med att arrangera evenemanget. Syftet med Smaka framtiden är bland annat att belysa initiativ som redan lyfter fram hur människor ska kunna leva mer i balans med naturen och se vilken inverkan vi har på jorden. För även om maten står i centrum under evenemanget så lyfts även andra hållbarhetsfrågor.

– Social hållbarhet kan bland annat handla om hur vi lever tillsammans vilket berör bland annat integration och inkluderingsprojekt. Vi arrangerar till exempel en världspicknick under invigningsdagen ihop med nätverket Tillsammans för Södertälje, som arbetar mot rasism.

Vem som helst, både företag, föreningar och privatpersoner, får arrangera och anmäla en programpunkt där man lyfter fram sitt eget eller andras arbete.

Förra året blev en stor succé med 150 anmälda programpunkter och en av de som deltar i år är föreningen Naturliv som vill lyfta fram hur det är att leva i vildmarken, och vad vi har att lära oss från vårt ursprung för att möta framtidens svårigheter.

Niklas Taliaferro har tillbringat en månad ute i naturen tillsammans med fem andra personer. Gruppen kom tillbaka i slutet av augusti och under sin månad i skogen sov de under stjärnorna, tillverkade sina egna kläder och all mat de åt skaffade de själva i skogen.

– Det var ett fantastiskt projekt och enligt mig en succé. Det är intressant att se hur det är att leva i direkt relation med naturen och hur det påverkar oss, säger han.

Det var inte första gången som medlemmar i föreningen har bott ute i naturen under en längre tid och de har även hållit flera kurser där man kan lära sig hur man överlever i naturen. Alla i gruppen hade vana av att vara ute i naturen och även om detta var första gången som de levde så pass primitivt som de gjorde nu var det inte den största utmaningen.

– Det är de sociala överlevnadskunskaperna som är de svåraste. Det går inte att leva självständigt såsom i vårt samhälle, utan vi är mer eller mindre beroende av varandra. Det kan vara en svår, men mycket givande resa att göra med andra människor i naturen, säger Niklas Taliaferro.

Gruppen gick upp med solen och de började ofta dagen med en vandring för att samla in vildmat som till exempel olika växter, svamp, blåbär och en del fisk.

Eftersom de började dagen mycket tidigare än vad som är vanligt tog de ofta en tupplur mitt på dagen innan de samlade ihop ved och mer mat. En del av dagen ägnades även åt att tillverka saker de behövde, som till exempel korgar.

– Under kvällarna samlades vi och åt tillsammans innan vi tog våra sovskinn och lade oss, säger Niklas Taliaferro.

Han säger att även om dagarna var fyllda med arbete gick allt i ett mycket lugnare tempo än vad som görs i dagens samhälle vilket han tycker var en skön omväxling.

– Att komma tillbaka till det moderna samhället blev en rejäl kulturkrock. Vi reste i några timmar men det var som att åka till andra sidan jorden. Det svåraste är att hantera den känslighet och öppenhet som en får i naturen. Man måste lära sig att kunna stänga av sin känslighet i miljöer med mycket intryck och stress.

Vad hoppas du att besökarna ska få med sig hem efter att ha lyssnat på er under Smaka framtiden?

– Vetskapen om att vi människor är en del av naturen och att vi kan leva i balans med den och oss själva. Vi vill dela med oss av vår resa till att leva i vildmarken, vad vi lärt oss och vad vi snubblat över. Vi hoppas på att få fortsätta denna resa med andra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV