Tillstånd för kritiserad fiskodling kan omprövas

Flera klagomål rörande en fiskodling i Ronnebys skärgård har lett till att länsstyrelsen i Blekinge beslutat att företagets tillstånd ska omprövas.

Boenden på Inre och Yttre Stekön i Ronneby har sedan förra sommaren framfört klagomål rörande den fiskodling som ligger i skärgården. I skrivelser till både länsstyrelsen och den lokala pressen menar kritikerna att fiskodlingen dels bidrar till försämrad havsmiljö, och dels att anläggningen inte sköts ordentligt och att det flutit omkring döda fiskar runt kassarna.

– Delvis är det sättet som odlingen sköttes under sommaren förra året då många fiskar dog och det blev en stank över hela skärgården när fiskarna jäste. Vi gjorde då en polisanmälan, som lades ner ganska omgående. Men även kustbevakningen var på plats och gjorde en anmälan till länsstyrelsen, säger Jonas Sjölander, sommarboende i området och även engagerad för att fiskodlingen ska läggas ner.

Men han är även kritisk till odlingen ur ett annat perspektiv.

– Fiskodlingen innebär även konsekvenser ur det mer långsiktiga perspektivet med vasstillväxt och övergödning. Miljökonsekvenserna i området beror säkert inte bara på fiskodlingen men det är helt klart en bidragande faktor. Hela förutsättningen att ha en miljöfarlig verksamhet i havet tycker jag är helt förkastlig. Man kan dessutom ha ett djurrättsperspektiv på det hela. Det är inte naturligt för fiskarna utan de lever ganska torftiga liv, fortsätter Sjölander.

Länsstyrelsen i Blekinge har nu fattat ett beslut om att odlingens tillstånd ska omprövas och det beslutet grundar sig på flera olika faktorer.

– Det har varit mycket klagomål i somras på fiskodlingen och det är bland annat det som ligger till grund för vårt beslut. Men fiskodlingens tillstånd är nästan tjugo år gammalt och enligt miljöbalken kan vi ompröva tillstånd efter tio år om vi tycker att det finns skäl till det. Dessutom ligger odlingen i ett kustområdet i Östersjön där det är väldigt förorenat och övergött, så även det ligger till grund för vårt beslut, säger Anna Antonsson, handläggare miljöskydd på länsstyrelsen i Blekinge.

Men tillståndet håller i nuläget inte på att omprövas utan vad länsstyrelsen i Blekinge gjort är att de fattat ett beslut som skickats till de klagande och de ska nu skicka vidare beslutet till miljödelegationen på länsstyrelsen i Skåne som sedan fattar ett beslut i frågan.

– Miljödelegationen på länsstyrelsen i Skåne kommer att ta ställning till om våra skäl till att begära omprövning håller eller inte. De kan också ta ställning till att det inte ska omprövas, säger Antonsson.

I nuläget är det alltså oklart om tillståndet kommer att omprövas och Antonsson förklarar att det kan röra sig om någon månad tills deras begäran är inskickad och registrerad hos miljödelegationen på länsstyrelsen.

– Jag känner mig rätt pessimistisk tyvärr. Det är positivt att våra klagomål är med som en komponent i den bedömning som ska göras. Men däremot är lagstiftningen minst sagt fluffig och inte alls uppdaterad med dagens forskning, säger Sjölander.

En av de personer som sköter fiskodlingen anser att klagomålen är förtal och är kritisk till det beslut som länsstyrelsen nu tagit.

– Vi kommer att överklaga det här beslutet. Det får inte gå till på detta viset.

När det gäller klagomål om död fisk kring fiskodlingen menar fiskodlaren att alla djur dör och att det därför flyter döda fiskar i kassarna ibland. Dessutom menar han att den höga vattentemperaturen medförde att mycket vild fisk dog under förra sommaren.

– Vi hade det väldigt glest i kassarna förra sommaren, då vi odlat en tredjedel av vad vi har tillstånd till, så alla andra odlare i övriga Sverige hade större dödlighet än oss på grund av värmen. Vi hade knappt någonting. I och med temperaturen i vattnet blir det syrefattigt och även vild fisk flöt upp döda.

Att fiskodlaren inte medger den problematik som lyfts fram förvånar inte Sjölander.

– Då systemet och lagstiftningen ser ut som det gör leder det till att det inte görs några oberoende och regelbundna kontroller av fiskodligen och då blir det fiskodlarens egna uppgifter utifrån egenkontroller som gäller. Det blir ord mot ord i och med att vi känt stanken, sett de döda fiskarna flyta runt i kassarna och ligga länge och jäsa i containrar i anslutning till odlingen och att vi sett att foderautomaterna stått tomma under långa perioder.

Och rent generellt när det gäller fiskodlingar finns det många problem som bör diskuteras menar Sjölander.

– Det är inga vegetarianer som odlas utan rovfiskar vilket leder till att världshaven fiskas ut för att ge föda till odlad fisk. Ur den aspekten är det en ekologisk katastrof med odlad fisk. Det är ingen som äger havet, men med fiskodlingar tar sig människor rätten att ha en miljöfarlig verksamhet och förorena havet vilket är problematiskt på ett principiellt plan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV