Konstgalleri rullar genom Sverige

Trailer gallery startades i Umeå som ett annorlunda sätt att visa konst. I sommar turnerar det rullande galleriet runt om i Sverige.

Utifrån påminner Trailer gallery om en husvagn, men inuti finns åtta kvadratmeter galleriyta med vita väggar och högt i tak. De tre konststudenterna Evelina Sjöström, Filippa Nilsson Kallhed and Erika Stöckel invigde galleriet i januari 2014 som en del av kulturhuvudstadsåret i Umeå. Sedan dess har de visat både traditionellt måleri och mer udda performanceverk.

– Vi kände att det saknades en konstscen som kunde experimentera och där det händer något nytt. Vi ville göra snabba, korta utställningar där oetablerade konstnärer får synas, berättar Erika Stöckel.

Att det är just ett rullande galleri ger en möjlighet att visa konst på nya platser. Trailer gallery har bland annat stått på torget, vid älven, i bostadsområden, vid Nydalasjöns friluftsområde och på en holme två mil utanför Umeå. Allt efter konstnärernas önskemål.

– Vi kan knyta an till olika platser. Till exempel när vi ställde ut Helena Olsson, som jobbade med spakultur, placerade vi galleriet vid ett gammalt hälsobad i Umeå, säger Erika Stöckel.

En annan fördel är att galleriet når besökare som kanske inte skulle gå in på ett vanligt galleri.

– Vi träffar andra människor, inte bara vana konstbesökare. Vi tar konsten till folket!

Numera ansöker konstnärer om att ställa ut i galleriet och Evelina Sjöström, Filippa Nilsson Kallhed and Erika Stöckel väljer gärna utställningar där det händer något kring konsten. I våras visade galleriet till exempel två konstnärer från Spanien och Tjeckien som arbetade konsumtionskritiskt mot matindustrin. De hade dumpstrat mat, alltså letat mat bland sopor, lagat till den och bjöd in besökarna att värma maten och äta av den.

Nu känner galleristerna att det är dags att vidga sina vyer, sprida konsten och ta med konceptet till fler delar av Sverige. De är alltså på sommarturné där Trailer gallery samarbetar med gallerier och konstnärskollektiv på respektive plats. Tanken är att lyfta fram lokala kulturarbetare och konstnärer.

Turnén avslutas i Stockholm och där är det meningen att galleriet ska bli kvar.

– Vi tre har avslutat vår utbildning och kommer att ha vår bas i Stockholm. Ingen av oss kommer från Umeå och det ska bli spännande att se hur det fungerar att vara i en större stad, säger Erika Stöckel.

På vägen dit blir det kortare och längre stopp både i storstäder och på landsbygden. På vissa platser blir det kvällsaktiviteter, på andra håller utställningen öppet i flera dagar. I Sundsvall visade de film och bjöd på spelning och grillning.

– I Sandviken ordnar vi paradisstämning kring vagnen med konstgräs, musiker och pool.

I Göteborg blir det dans, i Malmö konstfestival och i Dalarna visas en gemensam utställning av de lokala konstnärerna Tom-Hadar Elde och hans mormor Kerstin Elde.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV