Så bemöter du rasism

Sverigedemokrater och andra med rasistiska idéer bör bemötas med övergripande argument, ödmjukhet och praktiskt engagemang. Det menar Bilan Osman från stiftelsen Expo, som talar i Hudiksvall på lördag.

Den 5 december ordnar nätverket Hudik mot rasism en eftermiddag på Kulturhuset Glada Hudik för allmänheten med rubriken Vad svarar du, som sätter fokus på att bemöta rasistiska påståenden, fördomar och myter. En av gästerna är Bilan Osman, som framför allt ska tala om Sverigedemokraternas praktiska politik, principprogram och ideologi, men även om deras historia.

Hon håller också en föreläsning om positiv antirasism enbart för Hudik mot rasisms medlemmar, som kommer att utgå mycket från Tillsammansskapet. Det är en plattform som Expo varit med och startat och som främst ägnar sig åt gräsrotsaktivism på lokal nivå. Till exempel ordnar de tillsammanskaféer där människor med olika bakgrund och erfarenheter kan mötas och påverka där de bor.

– Det handlar om att visa vad man är för och inte vad man är emot, att erbjuda alternativ i sitt lokalsamhälle och kräva rättigheter tillsammans. Grupperna har bland annat samarbetat för att människor ska känna sig tryggare med hjälp av exempelvis gatubelysning. Sådana praktiska förändringar bygger relationer mellan människor och gör mer skillnad än att prata om det exakta antalet flyktingar som kommer hit.

Enligt Bilan Osman reagerar traditionella antirasistiska rörelser oftast efter att något hänt, som att flyktingboenden har satts i brand eller att rasistiska mord utförts på en skola i Trollhättan.

– Positiv antirasism bygger på att man alltid reagerar, för rasismen finns alltid. Det handlar om att vara i vardagen och visa sin vision.

Generellt tycker Bilan Osman att det saknas visioner inom både antirasismen och partipolitiken. Hon anser att det är ett problem att många hellre förhåller sig till andra organisationer än att prata om vad de själva vill.

– Vi tror att det bästa sättet att bemöta SD är att erbjuda egna alternativ.

Hur det går till i praktiken beror på vem du är. Bilan Osman håller ofta utbildningar för politiska partier och andra organisationer som kan använda sin egen ideologi som kontrast mot Sverigedemokraternas.

Om du vill ifrågasätta att en kollega sympatiserar med Sverigedemokraterna kan fackliga frågor vara en bra ingång.

– Fackförbundens existensberättigande är att arbetare organiserar sig tillsammans. Om Magnus har en världsbild där det största hotet mot honom är hans kollega Ahmed, kommer de inte att kunna samarbeta för att kräva bättre villkor, vilket leder till att arbetare får det sämre.

Det är också viktigt att den som tar debatten tar sig tid att förstå Sverigedemokraternas världsbild och varför individen i fråga har valt den.

– Man kan till exempel fråga – varför tror du att den världsbilden är bättre för Sverige? Tror du inte att det vore bättre för Sverige att inte ställa grannar och kollegor mot varandra utan istället se vad vi har gemensamt?

Bilan Osman tipsar också om att ha koll på partiets politik och visa dess anhängare att den är arbetarfientlig och ger negativa konsekvenser för dem själva.

Det är bättre med övergripande resonemang än att gå in på detaljfrågor, menar Bilan Osman. Hon uppmuntrar visserligen till källkritik men säger att det kan vara vanskligt att försöka att bemöta enskilda argument eller siffror. Då riskerar du bland annat att bekräfta det rasistiska grundantagandet i argumentet.

– Om ni diskuterar hur många flyktingar som kommer till Sverige, problematiserar du också antalet som kommer hit. Enskilda motargument kommer inte att få en person att ändra sig, rasismen är mer komplicerad än så.

Om du vill få en person i din närhet på andra tankar kommer det att ta många samtal och krävas ödmjukhet, säger hon.

– Försök att inte attackera personen utan förstå varför den tänker som den gör och erbjud alternativ. Och ge inte upp! Jag tror att sådana samtal är det som förändrar i grunden, inte enstaka demonstrationer eller debattinlägg.

Sverigedemokraterna har dock inte ensamrätt på rasismen i samhället, påpekar hon. Hon tar de tidsbegränsade uppehållstillstånden i den migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och alliansen som ett exempel på politik som får negativa konsekvenser för flyktingar.

– Det är ett beslut som förstör för människor som inte haft något annat alternativ än att lämna sina hem och som nu inte får bli en del av landet. Men människor som stödjer dessa partier kan påverka de här besluten. Jag hoppas att människor ser att rasismen är mycket större än SD.

Något annat som hon hoppas att publiken får med sig från hennes föredrag är behovet av att engagera sig praktiskt mot rasism.

– Det räcker inte med ett Facebookinlägg. Det krävs tydliga ställningstaganden i vår vardag. Vi har alla ansvar för det som händer.

Människor har olika mycket tid och möjlighet att arbeta ideellt, betonar Bilan Osman, men hon hoppas ändå att alla funderar på vad de kan göra lokalt.

– Hur har flyktingarna det på min ort? Hur kan jag som individ påverka det här? Kan jag bjuda hem dem? Vi kan inte sitta hemma och tycka att allt är jättejobbigt men inte engagera oss.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV