Så startar du ett inköpskooperativ

Finns det ingen matbutik i ditt närområde? Eller saknar butikerna i närområdet produkter som du efterfrågar? Genom att starta ett inköpskooperativ bestämmer ni utbudet och kan köpa direkt från producenter eller grossister. Alexander Ingster Hofgren, företagsrådgivare på Coompanion tipsar om hur ni kan gå till väga.

Fördelarna med ett inköpskooperativ är många menar Alexander Ingster Hofgren. Affärsidén för ett inköpskooperativ är att köpa in varor gemensamt för att till exempel möjliggöra nya eller billigare produkter, stärka lokalsamhället eller öka kunskapen kring villkoren för produktionen av varorna.

– Vanligt är att starta ett inköpskooperativ för att köpa in ekologisk, utländsk eller närproducerad mat.

Men trots de möjliga fördelarna menar han att det är viktigt att tänka igenom på vilket sätt ett inköpskooperativ skulle vara gynnsamt innan det startas upp.

Alexander Ingster Hofgren säger att det är viktigt att ni ställer er en rad frågor. Blir varorna faktiskt billigare? Om inte, är kooperativets medlemmar villiga att betala ett högre pris för att få tillgång till nya varor eller en lokal butik? Eller finns det andra vinster som att exempelvis ge utbildning till medlemmarna?

Att identifiera de gemensamma fördelarna är viktigt inför starten då det krävs en hel del arbete för att starta och driva ett inköpskooperativ. Bland annat finns det en hel del restriktioner gällande hantering och förvaring av till exempel mat.

Enligt Alexander Ingster Hofgren skulle priserna för konsumenterna minska och villkoren för arbetarna förbättras om fler företag vore kooperativa. För de som vill starta företag tillsammans finns Coompanion som kan hjälpa till kostnadsfritt från idé till start.

– Syftet är helt enkelt att öka förståelsen för vad kooperation är och för att hjälpa flera kooperativ att utvecklas.

För hans egen del tog intresset för kooperativ sin början under Occupy Wall Street-rörelsen. Under 2011 anordnades flera demonstrationer där deltagarna protesterade mot social och ekonomisk orättvisa. Rörelsen tog sin början i New York, men spred sig sedan över världen. Under den här tiden studerade Alexander Ingster Hofgren ekonomi och den rörelse som då växte fram fick honom att tänka i nya banor.

– Jag insåg att det är något skevt med hur det ekonomiska systemet fungerar. Vi måste börja jobba tillsammans istället för att konkurrera och slå ut varandra. Då är kooperativ en praktisk och välfungerande väg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV