Musikaliskt om att höra till

I höst planerar Luleå internationella kör en musikföreställning baserad på körmedlemmarnas historier.

Luleå internationella kör var en av de första i Sverige och startades redan 2009. 27 olika nationaliteter är representerade i kören. Nu jobbar de på sitt första stora projekt, musikföreställningen Här är hemma. Den ska ha premiär på FN-dagen den 24 oktober och sedan turnera.

– Tanken är att det inte är platsen som säger att man är hemma, utan känslan av att höra till. Föreställningen är som en dröm som jag har haft hela tiden, berättar körledaren Monica Åslund.

Föreställningen bygger på körmedlemmarnas egna berättelser, exempelvis om avgörande ögonblick i deras liv, och musik som de själva föreslagit. Eugenia Segerstedt är en av körmedlemmarna och hon säger att temat är något som alla kan känna igen sig i.

– Oavsett om du är från Sverige eller inte, när du sjunger om att du saknar något som du inte vet om eller när du kommer att möta igen, kanske ditt barndomshem… Vissa skulle vilja träffa sin familj men kan inte, eller kan inte åka till ett visst ställe på grund av krig eller konfliker. Det kanske inte ens finns längre, eller har förändrats.

Kören får hjälp med verket av Sten och Sanna Källman från Göteborg. Sten Källman har bland annat arrangerat och komponerat haitisk musik för kör och slagverk sedan 1977 och skrivit musik till flera teaterproduktioner. Båda två samarbetar med sångensemblen Amanda där Sanna Källman är dramaturg.

– Här är hemma kommer att bli jättefin, otroligt gripande, nära och livsbejakande. Jag tror på att det är både lustfyllt och att man vågar vara allvarlig, för det finns också våldsamma minnen. Vilken historia du än berättar är den värd att lyssna på, säger Monica Åslund.

Läs tidningens tidigare texter om Luleå internationella kör på www.landetsfria.se/a/117604

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV