Tidningen Dik Manusch – Se människan har börjat att säljas av EU-migranter i Västerbotten med goda resultat. Nu vill flera orter runt om i Sverige haka på.
Första numret av gatutidningen, som LFT tidigare skrivit om, började att säljas den 12 januari och innehåller allt från porträtt av EU-migranter till dikter och recept. De medverkande har skänkt sitt material – precis som redaktionen, tryckeriet och distributörerna har gjort sitt arbete gratis. Församlingar och andra organisationer skänker också tidningarna till försäljarna som får behålla alla intäkterna själva. I dag finns omkring 40 försäljare i Västerbotten.
– Det går riktigt bra. Försäljarna får kvittera ut max 40 tidningar per dag eftersom vi har ett begränsat antal. De har sålt slut på mellan en och tre dagar, berättar Helen Hugosson Strandemo, en av redaktörerna.
Dik Manusch har redan gett flera effekter för försäljarna i Skellefteå, Malå, Storuman, Lycksele, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs och Umeå. Dels har initiativtagarna i föreningen Sams – Se alla människor i Skellefteå – märkt att hälsan har blivit bättre för många försäljare.
– Att sitta kallt medför ofta mag- och tarmproblem. Att komma upp på fötter ökar hälsan. Det finns en bit kvar men vi märker att det händer grejer, säger Helen Hugosson Strandemo.
Dels har flera försäljare fått tid över till studiegrupper i ämnen som svenska och handarbete. Och inte minst skapar försäljningen en helt annan kontakt med förbipasserande.
– När folk kommer fram och köper tidningen sker samtal. Många gånger blir det en kram eller en vänskaplig klapp på axeln. Vi ser att både de som köper och de som säljer tidningen är glada.
Helen Hugosson berättar att en försäljare var nervös och ville att hon skulle stå i närheten när han började att sälja sina tidningar.
– Men när han hade sålt fem tidningar sken han som en sol. På kvällen ringde han och grät i telefon och sa tack. Han ska använda pengarna för att ta första steget att sätta igång ett jordbruk i Rumänien för att kunna bli självförsörjande. Jag får gåshud när jag tänker på det.
Den första upplagan av tidningen är på 10 000 exemplar. Den har tagits fram och tryckts i ett samarbete med dagstidningen Norran som nu ska ta ställning till om de vill fortsätta med fler nummer.
– Vi har redan fått in jättemycket material och vi vill få in ännu mer för att få en bredd. Vi skulle vilja släppa upp till fyra tidningar, ungefär var tredje månad. Vi tror att även andra företagare, föreningar eller kommuner kan vara intresserade av att stötta det här, säger Helen Hugosson Strandemo.
Föreningen Sams undersöker också om andra vill trycka upp fler exemplar av första numret både i Västerbotten och på andra orter. Tanken är att materialet får användas om de som ska trycka upp tidningar håller sig till regler som att ingen mer än försäljarna får betalt samt att de inte ändrar innehållet mer än omslaget och eventuella lokala bilagor.
– Många har hört av sig för att veta mer om att trycka den själva och har börjat att skapa nätverk. Vi har sagt att det är viktigt att hitta samarbetspartners för att kunna distribuera och trycka tidningen och kanske göra en lokalt förankrad bilaga – det räcker inte att vara en enskild privatperson.
Hittills pågår diskussioner med intresserade i bland annat Östersund, Stockholm, Malmö, Göteborg och Falun.
– Vi är verksamma i Västerbottens län och kan inte jobba nationellt. Men vi ger gärna tips och stöd för att få igång detta på andra ställen, säger Helen Hugosson Strandemo.