Jäsande by ordnar fermenteringsfestival

I byn Uddebo brinner många för olika former av livsmedelsförädling. Därför har initiativet till landets första fermenteringsfestival tagits just där. Tillverkning av syrade grönsaker, tempeh och drycken kombucha kommer att vara självklara inslag under festivalen Levande kultur.

Varje höst anordnas en skördemarknad i byn Uddebo i Tranemo kommun. De två senaste åren har marknaden haft inriktning på fermentering och när planeringen satte i gång i år föddes idén om att anordna en festival som ägnas helt åt fermenteringskonsten. Genom att använda sig av levande mikroorganismer går det inte bara att konservera livsmedel utan även få fram fantastiska smaker. Det menar Stina Pernholm, som är en av initiativtagarna till festivalen och även boende i Uddebo.

– Syftet med festivalen är att samla människor som är intresserade av fermentering och att vara som en kunskapsbank. Tillsammans kan vi lära oss mer om fermentering, sprida all den goda maten och bygga kontaktnät.

Under festivalen kommer det att hållas workshops, föredrag och demonstrationer som alla på något vis har koppling till fermentering. Allt från hur du tillverkar din egen tempeh av möglande sojabönor till hur fermentering kan användas inom jordbruket. Men även hur fermentering kan inspirera till andra typer av konst än livsmedel, då festivalen även erbjuder surdegspoesi och målningar inspirerade av mögel och svampsporer.

En annan aspekt av förädlandet av livsmedel är hur det påverkar vår hälsa. Något som Anna Blücher, mikrobiolog och biotekniker, kommer att hålla föredag om. Hon menar att då det blivit allt enklare med industriell konservering, som exempelvis värme- eller fryskonservering, har vi gått allt längre ifrån de traditionella sätten att bevara livsmedel genom fermentering. Något som forskningen allt mer pekar på får hälsokonsekvenser.

– I dagens samhälle får vi i oss för lite av alla de bra bakterier som finns i fermenterade livsmedel. Vi lever helt enkelt för sterilt, vilket påverkar vår tarmflora. Många olika studier pekar på att många västerländska sjukdomar, som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, allergier och övervikt, är ett resultat av en förändrad flora i våra tarmar, säger Anna Blücher.

Därför uppmuntrar hon till att äta mer fermenterad mat och hon ser själv fram emot att medverka under festivalen.

– Det ska bli roligt att testa alla produkter och få träffa alla personer som är duktiga på fermentering. Och självklart hoppas jag att jag kan inspirera fler att själva börja förädla livsmedel.

Även i år kommer det att bli en marknad i Uddebo, men den slås ihop med festivalen och blir mer inriktad på fermentering. Stina Pernholm säger att många av de som brukar stå på skördemarknaden kommer även i år.

– För att fermentera behövs det råvaror, så inte bara fermenterade livsmedel utan även färska grönsaker kommer att säljas på marknaden.

Dagen kommer att avslutas med ett stort knytkalas där det ges möjlighet att provsmaka olika typer av fermenterad mat, med djupa och mustiga smaker. Stina Pernholm hoppas att festivalen ska locka många besökare, som delar hennes passion eller är nyfikna på fermenteringskonsten.

– Fermentering är en naturlig process vilket är spännande i sig. I och med att det är levande mikroorganismer man arbetar med kan det hända saker som man inte förväntar sig och det är både roligt och bidrar till kreativitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV