Kampen för Ojnareskogen till Almedalen

Striden mot planerad kalkstensbrytning på Gotland har pågått i flera år. Nu ligger Ojnareskogens öde i regeringens händer och Urbergsgruppen uppmanar nu politikerna att skydda området. Det finns en hållbar framtid, bryt inte bort den, skriver Lisa Wanneby.

Första veckan i juli sjuder Visby och Almedalen av liv. Här trängs politikerna, lobbyisterna, företagarna och organisationerna i en salig röra om utrymmet. Världens bästa fortbildning sägs det och ett gigantiskt skvallrande jippo.

Och varje år är jag här, för att delta, debattera, uppvakta och informera, men även att träffa människor och lära mig mera.

Varför åker jag hit?

Jo, för att en skog kallar, en sjö sjunger, de ropar på hjälp och uppmärksamhet. Se vad som håller på att hända!

Jag talar om Ojnareskogen på norra Gotland, tillrinningsområde som riskerar att brytas bort av företagen Nordkalk och Svenska Mineral AB. Jag talar om sjön Bästeträsk, Gotlands största vattentäkt som hotas att skadas av den planerade kalkstensbrytningen.

Jag talar om livet där, en mosaik av olika naturtyper; om en artrikedom som även med gotländska mått mätt är unik.

Här står obrutna kretslopp på spel för kortsiktig kalkbrytning. Det är inte fråga om de intilliggande Natura 2000-områdena kommer att skadas, utan hur mycket.

Naturvårdsverket prioriterar att detta område ska bli nationalpark. Länsstyrelsen på Gotland, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, SMHI, Naturskyddsföreningen, Föreningen bevara Ojnareskogen, Urbergsgruppen och Svenska botaniska föreningen är alla emot planerna på kalkbrytningen. Bara Sveriges geologiska undersökning, SGU, anser den vara möjlig. Striden om denna åtråvärda mark har pågått i tio år, turerna genom rättssystemet har varit många. Protesterna har också varit omfattande, särskilt under 2012 när boende, sommargäster och demonstranter protesterade mot avverkningarna som då gjordes.

Förhandlingarna i mark- och miljööverdomstolen är vilandeförklarade till 31 augusti i väntan på att regeringen ska besluta om området ska bli ett Natura 2000-område. Det vetenskapliga underlaget från Naturvårdsverket är inlämnat, regeringen har skogens och sjöns öde i sina händer.

Ministrar, skydda Ojnareskogen! Besluta om Natura 2000!

Vårt land har stora problem om vi har en regering som inte vågar gå emot intresseorganisationer som IF Metall. Regeringens beslut får inte vila på samhällsekonomiska ställningstaganden utan måste fattas på det ekologiska vetenskapliga underlag som Naturvårdsverket lämnat in. Här gäller EU-rätten.

Vårt land har stora problem om domen från 2009 i ärendet får vara gällande där man skriver att långsiktig hushållning med naturtillgångar är tjugofem år.

Vårt land har problem eftersom professorer i hydrogeologi och miljögeologi i ett öppet brev riktar kritik mot att deras synpunkter inte beaktas i domarna, som om de inte varit på plats vid förhandlingarna.

Vårt land har problem eftersom professorer i nationalekonomi skriver till näringsdepartementet och undrar varför SGU gör samhällsekonomiska bedömningar och med vilken kompetens. ”Rena rappakaljan” var en av nationalekonomerna på KTH:s bedömning om SGU:s underlag.

Gotland har generell vattenbrist, framtidens klimatförändringar kommer innebära torrare och varmare årstider, det är orimligt att riskera vattnet. Det är inte tillräckligt utrett om och var man kan bryta kalk på Gotland eller i andra delar av Europa.

Att Ojnareskogen och Bästeträsk är världsunika råder det däremot inga tvivel om längre.

Naturvårdsverket har flera gånger uttryckt att om vi inte kan skydda Ojnareskogen, kan vi inte skydda någon annan plats i Sverige.

Förstår vi konsekvensen av det inför andra prövningar av täktverksamhet och gruvdrift?

Jag menar att miljöbalken, om inte Ojnareskogen bevaras, är satt ur spel.

På måndagseftermiddagen under Almedalsveckan kommer föreningen Urbergsgruppen ha ett seminarium om Ojnareskogen. På torsdagen deltar vi i den stora miljödemonstrationen Keep it in the ground – låt det ligga där många miljöorganisationer uppmanar till långsiktiga politiska lösningar och beslut.

Det finns en hållbar framtid, om vi vill, om vi följer lagen och de vetenskapliga underlagen.

Under tiden viskar vattnet, cirklar ängshöken, ringlar Gotlandssnoken i Ojnare.

”Det finns en hållbar framtid, bryt inte bort den.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV