Modigt dansmöte blev film

En grupp äldre gotländska män som börjar på en kurs i modern dans. Möten över generationsgränser, mod och nyfikenhet. Det är ämnet för den aktuella filmen Män som dansar.

2011 startade den Slitebaserade dansaren och koreografen Helena Högberg en kurs i nutida dans för äldre män. Våren 2012 medverkade de i en föreställning i Visby domkyrka.

En annan dansare, koreograf och filmare, Susanne Svantesson, fick höra talas om kursen och blev nyfiken. Vad driver en man att börja dansa nutida dans på ålderns höst, när han aldrig dansat tidigare? Ur nyfikenheten väcktes lusten att göra en dokumentärfilm.

Susanne Svantesson har filmat danslektioner, gjort intervjuer och besökt männen i deras hem och på deras jobb. Resultatet är filmen Män som dansar, som hade premiär i april i år. I höst visas den bland annat i Bollnäs, Visby, Göteborg och Vänersborg.

– Det är en film om dans men lika mycket en film om nyfikenhet, mod samt att våga prova nya saker. Att inte stelna i någon form som människa oavsett ålder.

Filmen lyfter också fram relationerna och gemenskapen inom gruppen och hur de möts över generationsgränserna. I gruppen fanns en yngre man, då 26 år, och i föreställningen i Visby medverkade även andra yngre dansare.

Frågan vad som drev männen att prova modern dans får flera svar i filmen, men Susanne Svantesson säger att det kanske framför allt var själva utmaningen.

– Fast de redan gjort så mycket i livet var det här något nytt de kunde göra och erövra för första gången. Det föder tankar i en själv också.

Hon tyckte också att det var intressant att undersöka normerna som gäller för personer som är lite äldre.

– Många tyckte säkert att det var konstigt att de här männen skulle börja dansa. En av männen säger själv i filmen att det är ju inte så vanligt det här – att en grupp äldre män dansar. Men de var så trygga i sig själva och sin manlighet att det inte spelade så stor roll. Det var lekfullt men samtidigt en väldig seriositet i att anta utmaningen.

Kursen har avslutats men männen hade nog gärna fortsatt att dansa annars, tror Susanne Svantesson, som fortfarande har kontakt med dem.

– Jag har nästan aldrig sett en sådan dansglädje, det var fantastiskt. Jag tycker att de är jättemodiga! Och som koreograf är det spännande att se vad som händer när rörelser möter någon som inte har danserfarenhet, men desto mer livserfarenhet. Det blir väldigt uttrycktsfullt, talande, rörande och vackert.

Hon hoppas att den som ser filmen ska känna att det inte är så farligt att prova något nytt.

– Det behöver inte vara så mycket prestige – man kan testa. Och så hoppas jag att den värme, mänsklighet och omtanke som jag upplever i gruppen ska slå igenom. Och kanske att fler ska prova modern dans!

Filmen visas bland annat 22 oktober på Bollnäs dansar, 15 november på Folkets bio i Visby, 27 november på Stora biografen under Regionala dansdagar i Vänersborg samt 5 december på Bio Roy i Göteborg.

För mer information se Män som dansars sida på Facebook.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV