Museum lyfter icke-straight historia

Unstraight museum samlar objekt och berättelser med anknytning till hbtq både på webben och runt om i världen. Målet är att synliggöra allt som är icke-hetero i vår gemensamma historia.

Unstraight museum är en förening och en databas som startades 2011.

– Personerna bakom initiativet var trötta på att det saknades hbtq-historier i befintliga museisamlingar men ville också skriva och samla sin egen hbtq-historia, berättar Eleonora Fors Szuba, projektledare på Unstraight museum.

Databasen på webben är museets hjärta och rymmer just nu omkring 200 bidrag. Vem som helst kan gå in och lägga in objekt i form av text och/eller bilder. Objekten går också in i museernas gemensamma databas och blir sökbara där precis som resten av deras samlingar.

– Vi ber museer och institutioner att titta på sina samlingar, se vad som kan tolkas på ett annat sätt och tagga sina objekt med ”unstraight”.

Just nu jobbar Unstraight museum med projektet Unstraight perspectives, som bland annat går ut på att samla in hbtq-berättelser från olika delar av världen till databasen. Både Arbetets museums installation Jag är Angelica! och insamling Upprop hbtq ingår, liksom utställningar på Världsarvsmuseet och Historiska museet. En viktig del av projektet är att visa lokala hbtq-berättelser i Vietnam, Kambodja, Vitryssland och Moldavien.

Ett av syftena med både museet och projektet är att visa att situationen för hbtq-personer i olika länder har många likheter. Ett annat är att se till att hbtq-perspektiven genomsyrar historieskrivningen.

– De här berättelserna har definitivt inte värderats lika högt som de normativa. Målet är att hbtq-berättelser ska vara en självklar del av vår gemensamma historia, säger Eleonora Fors Szuba.

Läs mer på www.unstraight.org.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV