Festival med solel och dumpstrad mat

Skogsfesten är en musik- och konstfestival i Dalsland som vill vara miljövänlig, jämställd och billig – och inspirera fler att göra sina evenemang på samma sätt.

Festivalen ordnas av den ideella föreningen Djuren i skogen i Dals Långed. Artisterna spelar många olika genrer av musik och har en jämn könsfördelning, liksom arrangörerna och besökarna. Maten är vegetarisk och antingen ekologisk eller dumpstrad – mat som har slängts och exempelvis hittats i matbutikers och matgrossisters sopcontainrar. Byggmaterialet är återanvänt och i år ska hela festivalen för första gången drivas med solenergi, berättar Peter Widell som var med och startade Skogsfesten 2010.

– Vi vill gärna bli uppfattade som en hyperradikalt miljöengagerad festival. Vi har fått 1,6 ton batterier från en gammal serverhall. Jag tycker att det mest spännande ska bli att se om vi får hela festivalen att rulla på solel.

Skogsfestens slogan är ”Med hjärtat i näven och näven i luften”.

– Jag tror att många ser oss som en välkomnande och familjär liten festival med musik och konst som vi hoppas ska kunna passa alla. Vi har försökt att satsa på musik som inte går att hata och inga generiska akter. Vi har försökt att hitta spännande akter som speglar och förmedlar sådant som vi prioriterar, säger Peter Widell.

Bland annat blir det pop, latino och psykadelika med band som School ’94, Lecheburre och Me and my kites. Dessutom medverkar Gruvfrun, ett kollektiv av audiovisuella artister från Falun som väcker väggar och föremål till liv med hypnotisk videokonst, droppande ljudinstallationer och gnistrande interaktiva ljusspel. Det blir också en feministisk energiinjektion från Konstkollektivet Döttrar och så bjuder Quality life panorama på pop-up retreat center med power beer yoga, chips eating-meditation och slatt-hunting-stretch.

Bakgrunden till festivalen var att två elever på Högskolan för konsthantverk och design vid Steneby ville bygga träkojor i skogen. De tänkte att de måste göra något kul när kojorna var klara och ha ett mål för bygget. De beslöt att bjuda in några band att spela, men bandbokandet tog snabbt över. Det blev inga kojor, men väl en festival. Sedan festivalens tredje år har föreningen fått låna ett torp i området gratis och har fått en massa stöd och hjälp från torpets ägare Birgit Hansson, som är pensionerad journalist och driver ett galleri och en second handbutik.

I år släpps 400 biljetter, vilket är rekordmånga tack vare att fler än tidigare är med och fixar mat. Många besökare är eller har varit konststudenter precis som arrangörerna. Biljetter säljs bland annat via Konstfack, HDK och Stenebyskolan och bussturer arrangeras från Göteborg och Stockholm.

Skogsfesten vill vara ”en miljöokej, ekologisk, solidarisk, jämställd och snäll festival” och hoppas att fler ska ta efter.

– Vi försöker att göra liknande evenemang i Göteborg, med mycket mer tanke än vanliga evenemang på miljö och jämställdhet. Vi har också hjälpt till på andra festivaler med våra erfarenheter och kompetenser, säger Peter Widell.

Skogsfesten hålls den 29–31 maj i Dals Långed i Dalsland. Läs mer på skogsfesten.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV