När vi lyckas går det snabbt

Nej, nu får det vara nog med pessimism! Nyligen länkade en av mina vänner, en miljöskribent, till en artikel som under rubriken ”Slutet är nära” framställde framtiden som att den oundvikligen ledde fram till massutrotning av arter, inklusive människan. Som ett kallt faktum. Punkt. Ingen gnutta hopp.

Men hallå! Hur meningsfullt är detta? Det är ju att jämställa med ödestro, inget går att göra något åt, så lika bra att lägga sig att dö direkt. Eller i alla fall lägga sig framför tv:n med fördragna gardiner och glo på oändliga tv-serier för att glömma.

Vill man att även handlingskraftiga miljökämpar och världsförbättrare ska sluta med sitt arbete och ge upp, till kortsiktig förmån för dem som säljer förströelse och konsumtion som kan hjälpa folk att blunda, ja, för all del, sprid den hopplösaste forskningsrapporten du kan hitta, som om den vore sanning och lag.

Och jag då, som vägrar lyssna på sådant, är jag upptagen med att blunda för sanningen och ljuga för mig själv? Jag som fortsätter tycka att det är meningsfullare att jobba på än att ägna mig åt domedagsprofetior, även om ”etablerad forskning” anser att detta är sanningen. Kontraproduktiva sanningar är inte meningsfullt att sprida. I alla fall inte utan motvikt.

Så här kommer min motvikt:

Människans förmåga är enorm. Människans förmåga när vi är enormt många är enormt enorm. Jag har varit aktiv i miljörörelser sedan 1980-talet, och jag ser bara att vi blir fler och fler, bättre och bättre informerade, och att lösningarna i stort och smått blir mer variationsrika. Jag ser det som att vi vandrat uppför en mycket stor gungbräda: halkigt och besvärligt brant på vägen upp, men när vi väl når mitten, och vi lyckas väga över – då kommer det att gå snabbt, en elegant kullerbytta ner på andra sidan!

Klart att det ser hopplöst ut innan vi ser krönet. Vad jag ser är att antalet människor som går åt rätt håll bara ökar och ökar. Och vår medvetenhet och kunskap ökar. Nästa steg tror jag är att gå från kunskap till värderingsförändringar. Och när de har nått en ”kritisk nivå”, då är vi framme.

Det kanske bara behövs att 1 000 personer till kommer fram till nya värderingar, för de påverkar 2 000 till, som påverkar 4 000.

Jag fattar också att en massa arter redan dött ut, och att det kommer att bli fler. Men det kommer aldrig att ha gått så långt att jag tänker ge upp hoppet bara för att jag inte vet hur långt bort eller hur nära det där krönet är, där allt vänder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV