Mer festivaltid!

Omställning Faluns Håffa-festival var både inspirerande och tänkvärd, skriver krönikören Bernt Lindberg.

Vi gjorde det! En trött samling arrangörer pustar ut efter att vi genomfört vår Håffa-festival i Falun den 6 juni. Håffa står för Hållbar framtid för alla. I år var den bara en dag. För några år sedan ordnade vi en framtidsvecka men det blev för mycket på en gång, vi ville sprida ut aktiviteterna över året, både vår arbetsbörda och för deltagarnas skull. Ganska många aktiva i den engelska omställningsrörelsen har blivit utbrända – gigantiska hot, framgångar på marginalen, samhället ångar på som vanligt.

Samtidigt vet vi att om vi är många som träffas och har kul ihop så har vi varandra som socialt livgivande sammanhang. Här i Falun har vi svårt att bli många aktiva. Hönan och ägget – är man många går det att ordna saker så att flera känner sig lockade att delta. På presskonferensen inför Håffa hade vi både en galande tupp och ett par hönor men det blev inga ägg. Inga journalister heller.

Vår festival hade loppis, konstutställning, debatt om framtidens landsbygd, musik, dans, exotisk mat, försäljning av hampakläder och träleksaker, sopteater, säckpipa och kohorn. Mest spännande för mig var Philipp Weiss från Stjärnsund. Där skapar de en social miljö med många kreativa. De har kurser i permakultur dit folk kommer från hela landet.

Philipp berättade på Håffa om sin egen förändrade livssituation. Han arbetade på Vattenfall i Stockholm, hade kostym och slips, hög lön och 70 timmars arbetsvecka. Han mådde inte bra, sade upp sig och fick jobb på Högskolan Dalarna. Men fortfarande var det mycket lönearbete.

Nu håller han i flera projekt om permakultur i Stjärnsund där han och hans sambo köpt ett litet hus. De tätade (lerklinade) väggarna, tätade fönster och dörrar och isolerade vinden. De byggde fyra, fem rörspisar i huset, stänger rum de inte behöver på vintern, håller låg temperatur i andra. Värmen kommer från björkar på egna marken. Det är 24 timmars meditativt arbete för att få hem, kapa och klyva veden för ett års behov. Med eget toalettsystem, gråvattenhantering mmed mera får hushållet en boendekostnad på 11 000 kronor per år inklusive försäkringar, sophämtning med mera.

Maten är till stor del grönsaker och nötter från egna odlingar och kött och ägg som andra i byn producerat. Man byter med varann. Etiska förtecken, näringsrikt, ändå billigt.

Exemplet Weiss/Stjärnsund är tänkvärt. Om många av oss tar oss ur ekorrhjulet kan vi bli många som gemensamt bygger ett hållbart samhälle. Vi kan få tid för både oss själva och gemensamma festivaler.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV