Internationella körer integrerar människor

Boden är en av de senaste kommunerna att få en internationell kör, där nyanlända och mer etablerade svenskar möts kring musiken. Först ut var Luleå som nu hjälper andra att komma igång.

Den internationella kören i Luleå startades i februari 2009 på initiativ av Helen Hugosson på Röda korset.

– Jag tror att Luleå var bland de första. Vi gjorde det känt, säger körledaren Monica Åslund.

Nu är 27 olika nationaliteter representerade och mellan 30 och 70 personer brukar vara med på träffarna.

– De som kommer från andra länder är alltid välkomna, men gamlulebor får stå på kö. Vi har en tydlig tanke att de ska vara hälften av medlemmarna. Det krävs jobb för att utrikesfödda ska komma.

Monica Åslund tror att kultur är ett bra sätt att lära känna nya människor.

– Jag tycker att det är oerhört fruktbart. Även vi som alltid har bott här får möjlighet att mötas i sången. Gamlulebor har sagt ”herregud, vad gjorde jag före kören?” Många har sagt att kören räddade deras liv, att de fick ett sammanhang. Folk är väldigt tacksamma för att få komma till en krigsfri zon men ack så ensamt det är att sitta i en lägenhet i Luleå och försöka lära känna någon.

Kören i Boden startades i januari på initiativ från länskonsthallen Havremagasinet. Monica Åslund tog med sitt väl beprövade koncept från Luleå. Hon använder både enkla sånger på olika språk, någon kanon, roliga uppsjungnings- och röstövningar och lite dans. Oftast får kören inga papper, utan lyssnar istället och härmar.

– Alla har samma förutsättningar. Det ska vara kul, prestigelöst och lätttillgängligt. Man gör så gott man kan.

En stor andel av körmedlemmarna är än så länge ”gambodensare”, personer som har bott länge i Boden.

– Deltagarna är glada och oerhört tacksamma. De tycker att det är väldigt roligt att sjunga i en sådan tillåtande atmosfär. Några brukar komma fram efteråt och säga ”tack, jag känner mig alltid piggare när jag går härifrån”. För alla oss som är där har livet blivit lättare en stund.

Monica Åslund anställdes för att hålla i tio träffar, men tanken är att kören ska kunna fortsätta i höst. Syftet är att de som är med ska kunna mötas, ha trevligt och uttrycka sig genom sång.

– Det är viktigt att körerna får finnas, på så oerhört många sätt. Även om man inte tycker att det är så kul att sjunga är det inte det viktigaste. Här kan man bara vara, ha trevligt och känna att livet kan vara så här också.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV