”De är som en stor familj”

Östgötska Valdemarsvik är en av orterna som nyligen berikats med en internationell kör. Nyanlända flyktingar sjunger tillsammans med personer som bott i kommunen länge. – Det är en social samling i första hand, en kör och samtidigt lite skola, säger körledaren Susanna Franzén.

Den internationella kören i Valdemarsvik träffas varje torsdag sedan någon månad tillbaka. Initiativtagare var kommunens flyktingsamordnare Djamal Hamaili.

– På kickoffen fanns en familj som 24 timmar tidigare inte var i kommunen. De var helt nyanlända och fick träffa nya kompisar. De fick en text och kunde börja sjunga. Jättekul! säger Djamal Hamaili.

Vem som helst får droppa in och vara med och sjunga. Det brukar komma runt 20–25 personer. Oftast är majoriteten flyktingar.

Musikläraren Susanna Franzén leder kören sedan en tid tillbaka.

– De lär sig svenska genom sångerna och har trevligt tillsammans. De svensktalande placerar jag strategiskt så att de kan hjälpa till när vi går igenom texterna. Min mamma lärde mig multiplikationstabellen genom sång så jag vet att det gör det lättare att lära sig.

Det viktigaste är mötena, inte musiken. Det är alltid mycket prat på träffarna och efter sången är det fika.

– En del som kommer är bara tysta, de är inte redo att sjunga än. En del sjunger jättebra, andra har inte en ton rätt, men vad gör det? Det är väldigt gemytlig stämning. De är som en stor familj mot varandra, säger Susanna Franzén.

– Om man pratar för mycket om kvalitet kan det skrämma vissa. Vi vill att det ska vara enkelt och lättillgängligt så att alla känner att de kan vara med. Jag har själv provat. Jag är inte musikalisk, men jag trivs, säger Djamal Hamaili.

Syftet är framför allt att kören ska vara en mötesplats, säger han.

– Många har sagt att det är bra att ha någonstans att gå och träffa andra. Deltagarna ska kunna lära känna varandra kring något som de tycker om att göra tillsammans. Jag tror indirekt att vi påverkar människors välstånd och sociala trygghet och att det ger kvalitet i deras vardag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV