Festival för unga naturfilmare

Naturfilm är inte bara glada djur i vackra miljöer, utan kan lika gärna leda till hot när filmare kritiserar starka kommersiella intressen. Nu vill föreningen Naturfilmarna få in fler unga i branschen – bland annat genom en ny filmfestival.

Den 15–18 januari arrangeras filmfestivalen Fun i Orsa för första gången som ett led i projektet Unga naturfilmare. Projektet startades av yrkesföreningen Naturfilmarna för två år sedan för att få fler unga att upptäcka naturen, få in nya unga filmare i branschen, och få till fler möten mellan yngre och äldre naturfilmare. Unga naturfilmare riktar sig till ungdomar upp till 29 år gamla i hela landet. Medlemmar i Naturfilmarna har hållit inspirationsföreläsningar, bland annat på skolor, för flera tusen ungdomar. När några är intresserade av att starta en grupp får de en mentor och tillgång till utrustning så att de kan börja att göra egna naturfilmer. Ungefär 200 unga har börjat att filma hittills, berättar Stefan Quinth, som är ordförande för Naturfilmarna och ansvarig för Unga naturfilmare.

– Jag är mentor för den yngsta gruppen i projektet. De går nu i femte klass på Vedums skola i Västra Götaland. Jag har lärt dem att använda kamera och att redigera och sedan får de sköta sig själva. Det är sju oerhört engagerade tjejer. De tycker att det är så roligt och det är väldigt kul för mig att se.

Under Funfestivalen blir det bland annat skogsmiddag med Idre sameby, workshops och föreläsningar samt en tävling med visningar av många av filmerna som gjorts under projektet. Dessutom ska deltagarna göra egna filmer under helgen. Temat för festivalen är natur och miljö och Stefan Quinth säger att miljöfrågor är en naturlig del av naturfilmen.

– Det finns hela tiden med, det mesta är ju miljöfrågor också. Naturfilm är ett otroligt sätt att påverka människor, det märker man hela tiden. Vi naturfilmare känner oss som verktyg för att påverka och göra planeten bättre. Det kan handla om problem som kärnkraft, olja, gruvdrift, att vi har för många bilar eller att vattnet förgiftas. Eller om folkslag och kulturer eller fantastisk natur som vi påvisar att vi ska vara rädda om.

Men enligt Stefan Quinth är det ibland svårt att få genomslag för filmer om kontroversiella ämnen.

– Miljöfrågor kan vara känsliga. Tyvärr är tv för fega för att visa sådant som kan förändra för mycket. De vill bara visa glada djur i fina miljöer och inte visa problem. En av våra medlemmar arbetar med ett mycket spännande projekt om rysk skogspolitik och har blivit hotad. Virke från den enormt fina skogen i östra Finland används bland annat av Ikea men media vågar inte kritisera stora intressen. Det sporrar oss. Vi får inte vara fega. De som verkligen går emot stora intressen är hjältar i vår värld.

I projektet Unga naturfilmare är ungefär tre fjärdedelar av deltagarna kvinnliga.

– Vi som har jobbat i många år med detta är till 98 procent män, vilket är lite tråkigt. Vi vill föryngra och visa att det här är en fantastiskt spännande del av yrkeslivet. Även vi som har jobbat länge i yrket lär oss mycket nytt genom att jobba med ungdomar, säger Stefan Quinth.

Just nu finns aktiva ungdomsgrupper i Falun, Kalix, Kungshamn, Lidköping, Lysekil, Storuman, Vedum, Vilhelmina, Åre, Ås och Östersund. I februari startar en föreläsningsturné inom Unga filmare som bland annat ska besöka Skåne och östra Norrland. Unga filmare är ett samarbete med Studiefrämjandet och Allmänna arvsfonden. Projektet pågår till juli 2016 och därefter är tanken att arbetet ska kunna fortsätta i Naturfilmarnas regi med stöd från andra intressenter.

LFT frågar fyra: Varför är du med i Unga naturfilmare?

Emilia Arnell, 17 år, Falun:

– En föreläsare från Naturfilmarna kom till skolan och berättade att vi kunde skicka in bidrag till festivalen. Det lät väldigt intressant.

Varför har du fastnat för naturfilm?

– Nu när jag går på estetik- och medialinjen har jag fått upp ögonen för filmandet och det är väldigt kul att få utveckla det. Framför allt att Stefan sa att naturfilm kunde vara nytänkande – det är inte bara ”en gubbe som går i skogen och filmar hjort”.

Berätta om ditt tävlingsbidrag till Fun!

– Den handlar om en stuga vid en fors som ett av min pojkväns favoritställen att gå till, där han kan ta det lugnt och lyssna på forsen. Jag ville fånga känslan som han har.

Vill du fortsätta med naturfilm?

– Ja, absolut. Det kommer att bli väldigt spännande att se vad som händer på festivalen och om naturfilm är något jag kan hålla på med mycket i fortsättningen.

Maja Jonsson, 17 år, Falun:

– Både jag och Emilia Arnell är väldigt intresserade av natur och miljö och har alltid tänkt att det vore kul att göra naturfilm så det här var en bra möjlighet.

Berätta om ditt tävlingsbidrag till Fun!

– Jag gjorde en blandning av konstfilm och naturfilm som handlar om hur människan smälter in i naturen, där min lillebror är med. Det är alltid kul att testa något nytt, speciellt nu när vi visste att vi fick göra något av det.

Vill du fortsätta med naturfilm?

– Jag är väldigt sugen på att göra mer och lära mig mer. Det tror jag att jag kommer att göra på festivalen – det kommer att bli en inspirationshelg med tips från riktigt bra filmare.

Erik Sonnbjer, 15 år, Lidköping:

– Vår lärare föreslog att vi skulle filma klassens vandring till Billingen och det lät som en kul grej. Nu ska vi åka till Funfestivalen och tävla. Det verkar väldigt roligt och spännande att få visa upp vårt arbete för andra, se andras filmer och prata med professionella naturfilmare.

Varför har du fastnat för naturfilm?

– Jag är friluftsmänniska sedan jag var liten, min familj är mycket ute i skogen och nu går jag i en klass med friluftsprofil. Det var verkligen jättekul att filma och dokumentera det som vi har gjort.

Vill du fortsätta med naturfilm?

– Jag är väldigt intresserad av film nu så det kanske blir fler.

Mathilda Segedahl, 17, Sotenäs:

– Jag har ett väldigt stort intresse för film och natur. När jag har hört andra naturfilmare berätta är det ett liv som jag också hade velat ha i framtiden. Att få vara ute i naturen och se hur det verkligen är.

Berätta om ditt tävlingsbidrag till Fun!

– Jag intervjuar två män som dagligen kommer i kontakt med knubbsälar. Båda är fiskare och den ena är även sälsafariguide. De har väldigt olika åsikter om sälar och publiken får höra deras syn för att få en egen uppfattning.

Tror du att naturfilm kan göra skillnad för miljön?

– Ja, jag tror att naturfilm är viktigt för att visa hur naturen ser ut för dem som inte är ute i den så ofta. Människan kan få se sina fel, till exempel om bävrar inte kan bo i en å eftersom där finns ett kraftverk, och jag tror att det sakta men säkert leder till att vi tänker mer grönt. Vem som helst som har tålamodet och intresset kan skapa film som kan förändra folks syn på saker.

Läs mer på www.unganaturfilmare.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV