Ekobonde: ”Mycket jobb för lite pengar”

Dåliga priser, dubbelt så mycket arbete och mycket extra utgifter. Det är några av problemen som ekobonden Dag Hermansson kan räkna upp.

På Ullevi gård utanför Vadstena bor Dag Hermansson. Höstskörden står för dörren och han ska precis ut och tröska. Han köpte gården för åtta år sedan då den redan var en ekogård och har fortsatt med verksamheten sedan dess. På 655 hektar odlas i dag huvudsakligen vete, gräsfrö, ärter och åkerbönor.

Dag Hermansson ser mörkt på framtiden som ekobonde.

– Det är för dåliga priser och för mycket arbete.

Det är inte bara de låga priserna på slutprodukterna som Dag Hermansson ser som ett problem utan även alla kostnader runt omkring.

– Ta ekogödningen till exempel. Den har blivit så fruktansvärt dyr, den kostar fyra till fem gånger så mycket som den konventionella.

Ett annat problem är det extra arbete som krävs för att driva en ekogård.

– När man har en vanlig gård sprutar man bort ogräs, här får man jobba mycket för hand och det kostar ju.

I dagsläget finns det två heltidsanställda och två säsongsarbetare på gården men ogräsrensandet kräver att man tar in tre–fyra personer extra.

– Det är dubbelt så mycket arbete som krävs jämfört med en vanlig gård. När andra ligger på badstranden och solar får vi gå och dra ogräs.

Enligt Dag Hermansson är det marknaden som bär ansvaret för att det ser ut som det gör för ekobönderna och han understryker att ekobönderna behöver få bättre betalt för sina produkter.

– Det är svårt att sia om framtiden men om det inte blir bättre så får jag gå över till konventionell odling.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV