Okänt vad som lett till fiskdöd

Ett stort antal döda fiskar upptäcktes i Ljusnan i Jämtland tidigare i år och för tillfället utreder länsstyrelsen om fiskdöden kan vara kopplad till ett vattenkraftverk i området.

I februari hittade en skoteråkare tusentals döda sikar i Ljusnan längs sträckan vid Långå kraftverk, som ägs av Fortum och Ljusnans vattenregleringsföretag. Upptäckten anmäldes till Härjedalens kommun men då en tänkbar orsak till fiskdöden kan vara vattenkraftsrelaterad kopplade kommunen in länsstyrelsen i Jämtlands län, som är ansvarig tillsynsmyndighet.

– Vad vi har gjort är att vi har skrivit till verksamhetsutövarna och frågat om de har gjort några åtgärder eller underhållsarbeten som kan ha medfört fiskdöden. De svar vi har fått är att de inte känner till något som kan ha påverkat miljön i vattnet, säger Urban Westbye, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Däremot har Ljusnans vattenregleringsföretag tagit vattenprover efter upptäckten, men företaget uppger för Landets Fria Tidning att provsvaren inte har kommit ännu då proverna håller på att analyseras.

– Om vattenproverna inte visar någonting kvarstår frågan om vad som orsakat att fiskarna har dött. Länsstyrelsen är ansvarig tillsynsmyndighet för kraftverken och dammarna men vid annan allmän miljöpåverkan som inte knyts till någon särskild verksamhet, då är det kommunen som är ansvariga, säger Westbye.

I nuläget utreder inte Härjedalens kommun några andra tänkbara orsaker till fiskdöden.

– Hade vi känt till något i vattnet eller på land som hade varit ett uppslag på vad vi hade kunnat utreda hade vi kunnat jobba parallellt med tillsynsutredningen som länsstyrelsen gör. Men vi har inte i nuläget något sådant uppslag, säger Jan Bengtsson, miljöinspektör vid Härjedalens kommun.

Kommunen inväntar länsstyrelsens beslut.

– Om länsstyrelsen avslutar sitt tillsynsärende utan att ha fått fram en tänkbar orsak kanske de ändå pekar på något tänkbart uppslag som inte är deras sak att utreda och då får vi ta ställning till om det är något vi går vidare med. Avslutar länsstyrelsen sitt ärende utan att ha hittat en annan tänkbar orsak då får vi göra en slutgiltig bedömning om vi ska söka efter en tänkbar orsak på egen hand, säger Bengtsson.

Jan Bengtsson berättar att en kollega till honom på kommunen vid upptäckten tog några fiskar som prover och att de nu förvaras nedfrusna, men att inga prover tas på dem för tillfället.

– De finns ifall vi eller någon annan skulle se ett behov av att analysera dem.

Enligt Urban Westbye samverkar och samarbetar länsstyrelsen med kommunen så gott det går.

– Vi har skickat in kopior på de svar vi fått från verksamhetutövarna så att de är medvetna om vad vi fått in.

Finns det någon problematik i att vattenkraftsbolagen själva tar vattenprover och på så sätt kontrollerar sig själva?

– Jag förstår att det kan finnas en viss tveksamhet kring det där men lagstiftningen lägger kraven på verksamhetsutövaren, att de ska ha egenkontroll. Har du en verksamhet som innebär utsläpp är du skyldig att ha kontroll på dem. Däremot kan vi gå in och granska egenkontrollen och bedöma om den är riktig. Sedan kan vi alltid välja att själva gå in och ta prover om det finns skäl att anta att vi misstror en verksamhetsutövare, förklarar Westbye.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV