Politiker vill hbtq-certifiera Blekinges kommuner

I Blekinge arbetar Hbt-socialdemokraterna för att hbtq-certifiera alla länets kommuner och landstinget. Det finns många sätt att arbeta normbrytande och certifieringen är en del i det arbetet, menar Andreas Saleskog (S).

Genom att hbtq-certifiera länets kommuner och landsting menar Hbt-socialdemokraterna i Blekinge att bland annat bemötandet av hbtq-personer kan bli mer inkluderande och att invanda attityder kan förändras.

– Vad vi har gjort är att vi har eller kommer att lägga motioner i samtliga kommuner och till landstinget i Blekinge om just hbtq-certifieringen. Vi föreslår att vi uppdrar oss att ta fram en plan kring vad det kommer att kosta, hur vi ska gå till väga och vad som bör prioriteras. Nästa steg är att fatta ett beslut om att genomföra certifieringen, säger Andreas Saleskog (S), kassör för Hbt-socialdemokraterna i Blekinge.

På RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, som bedriver utbildning och arbetar med hbtq-certifiering inom kommun och landsting, får de många förfrågningar från kommuner runt om i Sverige om vad utbildningen går ut på och hur arbetet med att certifiera en kommun går till.

– Det är en utbildning om framför allt likvärdigt bemötande. Under fyra utbildningstillfällen pratar vi om och utbildar kring hbtq-personers situation ur olika perspektiv och hur normer kan få olika konsekvenser för dessa personers hälsa och ohälsa, säger Fox Summanen, utbildningschef RFSL.

Utbildningens syfte är även att skapa ett inkluderande arbetssätt både inom den egna arbetsgruppen, men även externt mot exempelvis kunder, patienter eller klienter.

– Vad vi har sett är att hbtq-personer ofta får vara kunskapsbärare för en hel grupp. Att de förväntas kunna berätta hur något fungerar eller ligger till. Utbildningen syftar till att ge kunskap så att hbtq-personer inte behöver vara den kunskapsbäraren. Och det gäller både om det är i rollen som kollega eller att en patient inte ska behöva stå till svars för en hel grupp eller informera och ge kunskap till exempelvis en läkare. Det är viktigt att läkaren själv har den kompetensen, förklarar Summanen.

Även om fokus ligger på hbtq-personer har utbildningen ett intersektionellt perspektiv.

– Vi plockar upp alla sju diskrimineringsgrunder och arbetar utifrån det. Vi är inte bara vårt kön och vår sexualitet utan även vår hudfärg, religion, ålder eller funktionalitet. Därför tittar vi på hur normer samverkar inom utbildningen och utgångspunkten blir likvärdigt bemötande utifrån alla diskrimineringsgrunder. Det är en mångfaldsutbildning och utbildning i mänskliga rättigheter, säger Summanen.

Då exempelvis en kommun innefattar flera skilda verksamheter är inte tanken att hela kommuner certifieras åt gången.

– Det är verksamheterna i sig som blir certifierade, till exempel en förskola, en skola eller ett äldreboende. Och där måste vi se till vilka prioriteringar som bör göras. Inom landstinget exempelvis kan det vara prioriterat att certifiera ungdomsmottagningar först, förklarar Andreas Saleskog.

När det gäller alla kommuner som finns i länet anser Saleskog att det är bättre att arbeta brett istället för att certifiera kommun för kommun.

– Jag tror att det är bättre att ta några förskolor i flera kommuner istället för att ta en kommun i taget. Det fins väldigt många sätt att göra arbetet på, men det allra viktigaste är att få upp det normbrytande tänket.

Det finns mycket att göra och Saleskog upplever att det är en prioriterad fråga för många.

– Alla människor är inte likadana och därför går det inte att förutsätta att så är fallet. Certifieringen är ett sätt att arbeta normbrytande inom kommun och landsting, men det finns även många andra sätt att arbeta på och det är en fråga vi kommer att få arbeta med under en lång tid. Målet är att alla ska känna sig välkomna och det handlar om tillgänglighet och bemötande. Oavsett vem du är som person ska du känna dig inkluderad inom såväl skolan som äldreomsorgen.

Att få ett heteronormativt bemötande och antaganden att alla lever heterosexuellt skapar många och olika kränkande situationer för hbtq-personer. Det kan vara allt från kränkande och diskriminerande ord, blickar, okunskap till våld eller hot om våld. hbtq-certifieringen är ett steg i riktningen mot det samhälle Fox Summanen arbetar för.

– Det handlar om att skapa ett samhälle där alla ges en möjlighet att vara den de vill vara. Att skapa en trygg miljö som arbetstagare eller när en besöker offentlig verksamhet på olika vis. Det är det som är det viktiga och det gäller inte bara hbtq-personer utan alla. Vinsten ska vara för alla helt enkelt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV