”Inger hopp att så många bryr sig”

Ett hundratal personer deltog i en ljusmanifestation i Uppsala i fredags. Den ordnades av nystartade gruppen Tillsammans för Uppsala med syftet att skapa trygghet.

Efter den senaste attacken mot moskén i Uppsala under nyårsnatten togs ett initiativ till att kärleksbomba moskén för att visa stöd och gemenskap. Det blev starten för gruppen Tillsammans för Uppsala som i fredags anordnade en ljusmanifestation.

– Vi är nystartade och vi kände att vi dels måste komma ut och visa att vi finns, dels måste vi ta ställning kring sådana saker som faktiskt händer i vår omgivning. Vi vill skapa trygghet i allas närmiljö och det var främst det som togs upp under manifestationen, säger Erik Thorselius, en av initiativtagarna till Tillsammans för Uppsala.

Utöver moskéattacken berättar Thorselius om en rom som nyligen misshandlades och att det är exempel på sådant som händer som måste uppmärksammas och pratas om.

– Vårt mål är att hitta gemensamma knutpunkter för alla på båda sidorna av rasismen och få folk att faktiskt mötas och inse att de har saker gemensamt. Oavsett vem du är, fortsätter Thorselius.

Under fredagens manifestation deltog närmare hundra personer.

– Det var bra stämning, det kom mycket folk och eftersom det var det första eventet vi gjorde som grupp är vi väldigt nöjda. Vi uppskattar allt stöd, det är hoppfullt att se att så många människor bryr sig.

Flera tal hölls av olika organisationer och enskilda personer.

– Dels talade en romsk EU-migrant om sin situation och hur viktigt det är att romerna också ser att de är en del av Uppsala och vill vara en del av gemenskapen. Uppsalas unga muslimer tog upp islamofobin och hur obefogad den är i och med att islam varit en del av Sverige så länge.

Även en person från Stefanushjälpen talade om sitt engagemang för romerna och att det finns många sätt att ta kontakt med utsatta människor. En Uppsalabaserad poet och en musiker deltog även under manifestationen.

– Sedan var det två från Tillsammansskapet och vi talade om vikten av att prata om de här frågorna, om vilka vi är och att vi finns.

Ett av Tillsammans för Uppsalas första mål är att nå ut till andra människor.

– Vi ska inte vara en sluten grupp som ska jobba själva utan vi vill ha med många, så det är där vårt fokus ligger nu närmsta framtiden.

Erik Thorselius berättar att manifestationen var ett första steg, men att gruppen planerar att gå ut på gator och torg framöver för att möta människor och prata om vad de tycker och vad de saknar när det gäller allas trygghet.

Varför är det viktigt för dig att vara engagerad i Tillsammansskapet?

– Jag tycker att det är självklart att det måste finnas människor i civilsamhället som engagerar sig. Det är allas situation och det ska inte vara skilt från civilsamhället. Vi måste ta hand om vårt samhälle allihop oavsett var vi är eller vilka vi är. För mig känns det som det enda rimliga att göra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV