Desperata hyresgäster ställer inga krav

En av bostadsbristens mörkaste sidor är hur desperata hyresgäster utnyttjas på bostadsmarknaden. Därför är regeringens nya utredning för att bland annat stärka hyresgästernas ställning välkommen, skriver Johan Linddahl från Hyresgästföreningen region Aros-Gävle.

”Jag hyr helst ut till ungdomar”, förklarade hyresvärden för oss. Vi hade varit på jakt efter en ny bostad i ett halvår men inte hittat något som vi hade råd med och som var tillräckligt centralt för två pendlare. Nu hade vi äntligen hittat en drömlägenhet i ett charmigt gammalt hus i centrala Västerås. Intresset för lägenheten var stort och hyresvärden berättade att hen redan visat lägenheten för nio potentiella hyresgäster. Förblindade av kakelugnar, takhöjd och det centrala läget slog vi till utan att tveka.

När vintern närmade sig insåg vi att det här med kallhyra nog skulle bli ganska dyrt i det gamla eluppvärda sekelskifteshuset. I december gick inte ytterdörren att stänga ordentligt och julmusten höll sig svalare i hallen än i kylen. Att sanda och skotta förväntades hyresgäster göra själva och över entrén hängde istappar stora som trafikkoner. Sedan kom vattenskadan i köket och utomhusbelysningen gick sönder. Men det var då min gravida sambo berättade att hon fångat en råtta i köket som bägaren rann över.

Genom ett par vänner fick vi tag i en ny hyresrätt ett stenkast därifrån. När vintern kom var hyresvärden alltid på plats med snöskyffeln innan vi ens hade sett de första snöflingorna falla.

Alla hyresgäster har dock inte samma kontaktnät och möjligheter att flytta. Alla har inte köpoäng så att det räcker för en annan hyresrätt eller pengar så att det räcker för att köpa en bostad. Många blir istället fast hos oseriösa hyresvärdar som är totalt ointresserade av att förvalta bostäder – de intresserar sig bara för hyresintäkterna.

En av bostadsbristens mörkaste sidor är hur desperata hyresgäster utnyttjas på bostadsmarknaden. Allt fler bor inneboende eller i andra hand och saknar besittningsskydd. Enligt en ny undersökning från Hyresgästföreningen saknar fler än 300 000 unga vuxna i Sverige besittningsskydd. Men även många hyresgäster med ett eget hyreskontrakt och besittningsskydd far illa på grund av vårdslös fastighetsförvaltning. En del hyresvärdar missköter helt enkelt sina fastigheter så grovt att det är farligt att bo där.

Sverige har en internationellt sett hög boendestandard men det tycks ändå inte finnas någon botten för hur dåliga de sämsta bostäderna och de mesta oseriösa hyresvärdarna kan vara. Hyresgästförenigens rådgivning är dagligen i kontakt med hyresgäster vars hem drabbats av mögel eller ohyra. Långt ifrån alla gånger tar hyresvärden sitt ansvar för att skapa en dräglig och ofarlig boendemiljö för hyresgästen.

Men det är inte bara kackerlackor, råttor och vägglöss som får hyresgäster att sova dåligt på nätterna. Ofta får vi höra talas om hyresgäster vars värme stängts av efter att hyresvärden inte betalat sin elräkning. Andra hyresgäster lever månader utan fungerande dusch, eller år efter år med höga radonvärden som inte åtgärdas. I Västerås, bara några hundra meter från där jag bor, ramlade en man igenom sitt balkonggolv. I Gävle faller stora betongklumpar från fasaden och riskerar att skada hyresgäster eller förbipasserande. I Uppsala blåste ett helt tak till marken. Runt om i hela landet rapporteras om omotiverade och oförhandlade hyreshöjningar. Sedan finns det förstås också de hyresvärdar som går ännu längre och trakasserar sina hyresgäster genom hot och ogiltiga uppsägningar och som gör intrång i lägenheterna, hyresgästernas hem!

Trots den akuta bostadsbristen och allvarliga situationen på bostadsmarknaden ekade suckarna högt från ledarsidorna när regeringen häromveckan presenterade sitt förslag om en utredning för att bland annat stärka hyresgästernas ställning och komma tillrätta med oseriösa hyresvärdar. Den som bor i hyresrätt har dock all anledning att välkomna utredningen. Hyresgäster har i dag ett alldeles för svagt konsumentskydd.

När alliansregeringen avskaffade förvärvslagen, vars syfte var att hindra oseriösa fastighetsägare att förvärva fler hyresfastigheter, kallade man den för en papperstiger, den var alldeles för enkel att kringgå. Men istället för att stärka konsumentskyddet och skydda hyresgästerna avskaffades lagen och regeringen lämnade efter sig en tandlös lagstiftning.

När den nya regeringen nu vill se över lagstiftningen får den kritik från bland annat Norrtelje tidnings ledarskribent Isabella Carneström Edman som kallar utredningen ”poänglös” och frågar sig varför regeringen vill utreda ”sekundära” och ”privilegierade problem när det finns så många som står utan bostad.”

De poänger ledarskribenten missar är för det första hur omfattande problemet med oseriösa hyresvärdar är och för det andra att den akuta bostadsbristen gjort problemet ännu större. Den som är desperat efter en bostad är lättare att utnyttja. Därför krävs ett starkare konsumentskydd för hyresgäster och en lagstiftning som gör det svårare för oseriösa hyresvärdar att utnyttja sina hyresgäster. En sådan lagstiftning står inte i motsättning till en aktiv bostadspolitik och ett ökat bostadsbyggande, men det är en förutsättning för att skapa ordning och reda på en i dag hopplös bostadsmarknad.

Den som trots allt inte tror att det finns problem med oseriösa hyresvärdar är välkomna att besöka skandalhusen i Tobo eller ta en titt på tidningen Hem & hyras svarta lista för värdar som av hyresnämnden dömts till åtgärdsföreläggande eller tvångsförvaltning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV