Allt du behöver veta om riskkapitalister

Den stora omvandlingen innehåller allt man behöver veta om privatiseringar och en saboterad välfärd.

Enligt Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, behöver man bara läsa en bok om privatiseringen inom den svenska skolan, vården och omsorgen. Det är reportageboken Den stora omvandlingen, utgiven på Leopard förlag i år, redigerad av journalisterna Kent Werne och Olav Fumarola Unsgaard.

Jag håller med. Den stora omvandlingen innehåller ungefär allt man behöver veta om riskkapitalister och ett saboterat välfärdssamhälle.

Utöver Kent Wernes intressanta prolog ”Pysslingen och riskkapitalet”, som redogör för hur privatiseringarna nästan smögs in genom barnomsorgen 1986, då Smörblommans dagis startades i privat regi, innehåller boken faktaspäckade och tankeväckande inlägg av Malin Beeck, Shora Esmailian, Cecilia Verdinelli och Mikael Färnbo. Alla välskrivna, informativa och lättillgängliga.

Malin Beeck och Cecilia Verdinelli tar upp den förödande situation som den svenska skolan befinner sig i och den negativa effekten av ett snabbt exploderande antal friskolor där verksamheten lämnats vind för våg då investerarna valt att sälja till riskkapitalister. Ett exempel på detta är JB-affären förra året, då John Bauer-gymnasiet gick i konkurs och 15 000 elever över hela Sverige förlorade sina utbildningsplatser. I kapitlet ”Undergången” behandlar Malin Beeck just John Bauer-skolornas uppgång och fall. Både lärare och elever intervjuas och man får en god insikt i hur friskolorna fungerar och hur verksamheten uppfattas av elever och anställda.

Även Cecilia Verdinelli tar sig an skolsystemet i sitt väl underbyggda inlägg ”Våra barn och andras ungar”, där hon bland annat tar upp de svårigheter som drabbar många av dagens föräldrar som ju gärna vill välja en skola som verkar både miljömässigt bra, ger snabba studieresultat och känns socialt acceptabel bland vänner och grannar. Ingen vill ju verka ointresserad av sina barns utbildning och den bristande jämlikhet som spritts genom det nuvarande skolsystemet är på väg att få förödande konsekvenser för skolor i områden som av vissa anses vara socialt utsatta.

De två kapitel som beskriver situationen inom vården, skrivna av Shora Esmailian och Mikael Färnbo, är minst lika skrämmande. Shora Esmailian berättar i ”När Attendo kom till byn” om Elgströmska huset, ett demensboende i Örebro som drivs av den privata entreprenören Attendo Care. Sjuksköterskan Eva som intervjuas i inlägget är förtvivlad över situationen på äldreboendet, där pengarna inte räcker till ens det mest nödvändiga för de åldringar som betalar för sin vård inom den privata sfären. Lika illa ställt är det över hela landet. Mikael Färnbo berättar, bland annat, om den bristfälliga vården av patienter i Hallunda utanför Stockholm och de ”snorjourer” som uppstått för att så många patienter som möjligt ska kunna tas emot akut på kortast möjliga tid på de privatägda vårdcentralerna. Allt i vinstinbringande intresse.

Den stora omvandlingen känns seriös och väl genomarbetad och innehåller utöver de informativa, välskrivna inläggen både statistik och fakta som är enkelt och tydligt presenterat. Längst bak i boken finns även en notförteckning och en utförlig litteraturlista för dem som önskar fördjupa sig i denna sorgliga del av Sveriges nutidshistoria.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV