Kraftverk i Västra Götaland anmält för miljöbrott

Den ideella organisationen Älvräddarna har polisanmält Bosgårdens vattenkraftverk i Rolfsån för miljöbrott. Kraftverket följer inte villkoren gällande fiskvägar, menar organisationen.

2008 beslutades det i mark- och miljödomstolen att Bosgårdens kraftverk i Marks kommun skulle bygga en fiskväg för att bland annat lax ska kunna ta sig förbi. För att laxen ska hitta till fiskvägen måste kraftverket stängas av ett visst antal timmar varje höst. Tillsammans med länsstyrelsen i Västra Götaland har företaget kommit överens om under vilka specifika datum verksamheten ska stoppas. Älvräddarna, som arbetar för att svensk vattenkraft ska miljöanpassas, menar att kraftverket inte varit avstängt de tre gånger de varit där och därför anmäler de nu Vattenfall för miljöbrott.

– Företaget har fått 4,3 miljoner av våra skattepengar i ersättning för förlorad kraftproduktion. Vi har alltså betalat för att de ska stänga ner vissa tidpunkter så att fisken kan komma förbi, men det har de inte gjort, säger Per Persson Eckerström som är vice ordförande i Älvräddarna.

Initiativet om att införa en fiskväg var från början frivilligt från kraftverkets sida. Något som inte är vanligt förekommande enligt Per Persson Eckerström.

– Vattenkraftsägarna kämpar oftast med näbbar och klor mot åtgärder som kostar dem pengar. De lägger hellre pengar på advokatkostnader för att slippa undan åtgärder som skulle göra mycket för miljön.

I nuläget har ingenting särskilt hänt efter det att polisanmälan gjordes i slutet av september och Älvräddarna menar att det tas alldeles för lätt på miljöbrott i Sverige. Enligt Vattenfall ska avstängningen ha skötts, men på andra dagar än vad som bestämts med länsstyrelsen. Automatisk avstängning ska enligt Dag Relfsson, anläggningsingenjör på Vattenfall, skett måndagar och onsdagar, istället för söndagar och tisdagar, då de flesta i personalen endast arbetar vardagar. Företaget gör nu en grundlig utredning som ska redovisas för länsstyrelsen.

– Detta har fungerat utan några problem sedan det bestämdes 2009, men i år så har vi haft tekniska problem på plats, men nu fungerar det igen. Det är viktigt för oss att det här fungerar och vi har kompenserat med att stänga av det fler timmar än vad vi behöver, säger Relfsson till Borås tidning.

Enligt Älvräddarna är ett av de främsta problemen med vattenkraften att Sverige inte lever upp till EU:s ramdirektiv för vatten, som säger att alla vattendrag ska uppfylla god ekologisk status.

– I och med att vattenkraftverken utgör permanenta hinder i vattendragen kan vi inte uppnå den statusen. Endast en bråkdel av de svenska vattenkraftverken har någon form av åtgärd, berättar Per Persson Eckerström.

Väldigt få av Sveriges vattenkraftverk har moderna tillstånd och en del härstammar till och med från 1600-talet. Organisationen arbetar för att lyfta frågan politiskt för att få igenom en förändring som skulle innebära att vattenkraften måste börja ta ansvar för sin miljöpåverkan.

– Vi är i grund och botten inte emot vattenkraften i sig, men däremot måste industrin anpassas efter dagens rön. Bara för att vi har gjort fel i 200 år behöver vi inte fortsätta att göra det i 200 år till, avslutar Per Persson Eckerström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV