Ny gatutidning för EU-migranter

Helen Hugosson Strandemo är en av redaktörerna för en ny gatutidning för EU-migranter i Västerbotten som görs i ett samarbete mellan föreningen Sams – Se alla människor i Skellefteå – och tidningen Norran.

Varifrån kom idén?

– Det var ett önskemål från en tiggare som sett hur man säljer Situation Stockholm. Han frågade om vi inte kunde göra något liknande i Skellefteå, så att de kan stå upp och sälja något istället för att sitta på knä och tigga. Vi i Sams kontaktade Norran som beslöt att göra det möjligt.

Hur ska det fungera i praktiken?

– Vi har gjort ett upprop med en uppmaning om att vi vill att folk ska skriva och vi har redan fått in väldigt mycket från kända författare och fotografer, samt serier, dikter och annat. Vi gör ett urval och sedan får vi hjälp från Norrans redaktion med redigering. De trycker 5 000 exemplar som ska distribueras i första hand i Norrans upptagningsområde i Västerbotten i början av januari, ungefär som de gör med Situation Stockholm. Sams kommer att skänka tidningar till församlingar i Skellefteå som kommer att se till att de kommer människor som behöver det tillgodo.

Blir det någon fortsättning sedan?

– Norran har gått med på ett tillfälle men vi hoppas att någon annan tidning tar stafettpinnen så att vi kan ge ut tidningen Dik manusch – Se människan varje eller varannan månad. Jag tror att det är viktigt att det blir en långsiktighet, så att inte någon först kommer upp på benen och sedan tar det slut, det vore väldigt tråkigt. Det här är en nationell fråga och det som står i tidningen kommer att beröra alla.

Vad har ni fått för respons?

– Efter ett dygn hade vi fått över 90 delningar på uppropet. Många tycker att det är en bra idé. Vi blev faktiskt lite överrumplade över att det blev så positivt mottaget.

Vilka fördelar ser du med att sälja tidningar framför att tigga?

– Det är en mänsklig rättighet att få känna att man på ett värdigt sätt kan få en inkomst och att man gör en insats. Det handlar om att stå i jämbördiga möten och se på varandra istället för att hela tiden vara i underläge.

Vad hoppas du att tidningen ska betyda för försäljarna?

– En sysselsättning som också kan skapa samtal och möten med dem som köper tidningen. På sikt kanske det kan leda till kontakter in i arbetslivet och tak över huvudet. I tidningen ska de också få göra sina röster hörda och skapa opinion. Den kan ha en viktig funktion inför nyvalet om vilket samhälle vi vill ha i framtiden.

Och vad hoppas du att den ska betyda för läsarna?

– Många som jag varit i kontakt med uttrycker att det känns mer värdigt att köpa en tidning än att skänka pengar i en kopp eller en hand. Det kan också öka kunskapen kring viktiga frågor. Att sprida kunskap är bland det viktigaste för att vi ska kunna förändra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV