Socialt forum för omställare startas

Sedan våren 2009 har individer som vill ställa om till ett hållbart samhälle hittat varandra och bildat lokala omställningsinitiativ genom sajten www.transitionsweden.ning.com. Men snart är det slut med det. Portalen kan komma att läggas ned redan i februari. Innan dess ska två nya sajter komma till liv. En ren informationssajt och en community. Ett socialt forum för omställare.

Ning-sajten, som den populärt kallats, har varit som en matchningssajt för omställare. Den har varit en stor tillgång i utvecklingsarbetet av omställningsrörelsen i Sverige, berättar Stephen Hinton, som var med och skapade den.

– Omställningsrörelsen hade aldrig kommit så långt utan att ha ett gemensamt forum. Alla kan prata med alla. Folk har fått sina känslor att allt inte står rätt till med världen besvarade av likasinnade, på nätet. Även andra sajter på internet har varit viktiga, men ning-sajten har haft en speciell roll att spela.

I dag finns 3 800 individer registrerade med användarprofiler på ning-sajten. 110 lokala grupper finns också att kontakta för de som vill engagera sig och träffa likasinnade. Förutom det finns ett kalendarium med evenemang och ett aktivitetsflöde av frågor, inlägg och förslag från olika medlemmar som uppdateras hela tiden.

Det finns inte precis några andra sajter för omställare förutom omställningsgruppernas egna hemsidor.

– Vissa säger att grupperna på Facebook är ett alternativ, men det är mycket låg ton på inläggen och folk blir trötta på det, menar Stephen Hinton.

Orsaken till ning-sajtens undergång är att portalen inte kommer att ha stöd för det svenska språket i framtiden. Man kommer alltså inte att kunna ha etiketter och systemmeddelanden på svenska, vilket gör att det blir omöjligt att behålla den på svenska. Att bygga en ny omställningsportal, med öppen källkod där många kan bidra, är en naturlig utveckling av rörelsen, särskilt som den nu går in i en ny fas, menar Stephen Hinton.

Anton Andreasson är medlem av kommunikationsgruppen i Stödföreningen för omställningsinitiativ, som bildades i Järna i slutet av förra året. Han är tillsammans med David Bennett och Stephen Hinton en av de huvudansvariga för utvecklingen av den nya sajten www.omställning.net. Ning-sajten kommer inte att läggas ned förrän den nya portalen fungerar.

– Omställning.net är den första frukten av den nya stödföreningens arbete och vi hoppas att det blir den naturliga plattformen för att sprida, diskutera och utveckla omställningsprojekt i bred bemärkelse – alla initiativ är välkomna, säger Anton Andreasson.

Den nya sajten bygger på öppen källkod och går att anpassa efter omställningsrörelsens egna behov där transitionsweden.ning.com varit mer statisk och gjord på en standardiserad lösning.

– Rent visuellt har vi gjort ett rejält lyft, det hoppas jag märks, speciellt när man surfar via en mobiltelefon. Samtidigt har vi försökt renodla gränssnittet så att inte rena informationspuffar blandas med aktivitetsflödet över allt som händer på communityn. Statisk information om vad omställning är får helt enkelt ligga på separata sidor.

Många av de funktioner som finns på ning-sajten i dag kommer att kännas igen. Profilsidor, grupper, forumtrådar, kalendarium, kommer att finnas kvar.

– Men vi kommer även att lansera med stöd för undergrupper, gruppevenemang, gruppfiler, kommentera via e-post och en del andra finesser som inte funnits tidigare. Dessutom kan de lokala omställningsinitiativ som vill ha något mer än en diskussionsgrupp även få en egen blogg/undersajt. Exempel på sådana är Omställning Alingsås (alingsås.omställning.net) och nystartade Omställning Kungälv (kungälv.omställning.net) men fler är på gång.

Den största utmaningen med att skapa en ny portal för omställningsrörelsen har varit att definiera omfattningen och vem som ska göra vad, enligt Andreasson.

– För min del började detta projekt i september 2011 när jag kontaktade kärngruppen för Omställning Sverige och efterlyste å ena sidan en tydlig, renodlad informationssajt för omställningsrörelsen och å andra sidan en community som faktiskt används som en sådan. Efter många mejl, möten och samtal blev det till slut så att en helt egen domän registrerades och en helt ny plattform sattes upp från scratch, med fokus på att få igång communityn, förklarar han.

Den renodlade informationssajten för Omställning Sverige är ännu inte lanserad men tills vidare finns några informationssidor om omställning under en separat flik på omställning.net.

Den officiella lanseringen har Stödföreningen planerat under februari månad men man kan redan nu registrera sin användarprofil på omställning.net och följa slutfasen av arbetet. Ett arbete som givetvis fortgår även efter lansering, försäkrar Anton Andreasson.

– Den här resan har ju bara börjat!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV