Unga sommarjobbare söker stöd hos facket

I sommar har dubbelt så många ärenden som i fjol kommit in till Fackets hjälptelefon. Många sommarjobbare får inget anställningsbevis, blir trakasserade eller arbetar utan lön. I vissa fall går det så långt att ungdomen väljer att inte gå till sin arbetsplats.

Under sommaren har drygt 2 000 ärenden kommit in till Fackets hjälptelefon, som LO står bakom. Men samtalen har inte bara blivit fler. Frågorna som ungdomarna ställer är allt allvarligare. Det händer att personer vill säga upp sig för att arbetssituationen är dålig – men inte har rätt att göra det.

– Ibland rör det sig om en allmän visstidsanställning utan kollektivavtal. Har arbetsgivaren och ungdomen inte kommit överens om en uppsägningstid kan det bli tufft, säger Stefan Gradin på Fackets hjälptelefon.

Att ungdomarna arbetar under dåliga förhållanden är inget nytt. För en månad sedan publicerade Landets Fria en artikel där vi bland annat berättade om så kallade solskensavtal. Det innebär att ungdomar får arbeta om solen skiner men blir hemskickade om det börjar regna. Vilket resulterar i att de inte får den lön som de är schemalagda att få.

I sommar har drygt hälften av ungdomarna som ringt in till LO:s hjälptelefon varit utan anställningsbevis. Ett muntligt avtal väger lika tungt juridiskt.

– Men det är svårare att bevisa om något går fel, säger Stefan Gradin.

Han har arbetat på Fackets hjälptelefon i tio år. Aldrig tidigare har han stött på trakasserier som handlar om människors trosuppfattning. I år har han fått höra om två enskilda fall.

– Under ramadan fick vi in två samtal där unga tjejer blivit retade för att de fastade. Det var arbetskamrater som gjorde sig lustiga på deras bekostnad.

Han har även fått in ett samtal från en 19-årig tjej som jobbade inom restaurangbranschen. Arbetsgivaren hade bett henne att ta på sig tajtare kläder som var urringade. Motiveringen var att det skulle locka kunder.

– Det gick så långt att hon inte orkade ta sig till jobbet. Vi gav henne rådet att sjukanmäla sig, vilket hon gjorde.

Det finns även fall där ungdomar arbetar med sin hobby. Till exempel unga tjejer som jobbar som djurskötare för ridlektioner. Oroliga föräldrar ringer och frågar om det får vara så.

– Svårast är när ungdomen tycker att det är okej att arbeta för lektioner. Ibland tycker de till och med att vi förstör för dem.

Stefan Gradin anser att det är orimligt att en ungdom ska behöva engagera sig fackligt för ett sommarjobb som varar i några veckor. Telefontjänsten är därför öppen för alla.

Deras främsta uppgift är att guida ungdomar till rätt fack. Sedan följer LO ung upp arbetsprocessen. Ibland händer det att facket har lagt ärendet åt sidan. Då hjälper LO ung till för att de ska skynda på.

– Det är inte meningen att en ungdom ska behöva ringa och fråga hur det går. Därför gör vi det jobbet åt dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV