Vi ska inte avverka skog med höga naturvärden!

I förra veckans LFT publicerades en debattartikel skriven av Fältbiologerna. Deras inventering av skogsområden i Västerbotten, som SCA Skog ansökt om avverkningstillstånd för, hade för höga naturvärden för att avverkas. Nu svarar SCA på Fältbiologernas kritik.

Fältbiologerna har i en debattartikel redogjort för att man vid inventeringar i Västerbotten hittat vad man bedömer vara höga naturvärden i områden som avverkningsanmälts av SCA Skog. Låt oss redan från början slå fast att vi från SCA Skogs sida jobbar mycket aktivt för att hitta områden med höga naturvärden och undanta dessa från normalt skogsbruk.

När någon informerar oss om att det kan finnas höga naturvärden i ett område som är avverkningsanmält, har vi därför som rutin att stoppa dessa avverkningar och göra en förnyad naturvärdesbedömning som utförs av någon av våra naturvårdsspecialister eller ekologer. Så har också skett med de områden som Fältbiologerna syftar på i sin debattartikel. Nya inventeringar kommer att göras så snart som möjligt.

Under åren har det visat sig att vi ibland kommer till samma slutsats som den ideella naturvården i denna typ av ärenden, medan vi andra gånger gör andra bedömningar. Just detta, att det rör sig om bedömningar, är en stor utmaning för alla berörda i dessa frågor. Det visar sig gång efter annan att kunniga naturvärdesinventerare och specialister, från myndigheter, skogsbrukare och den ideella naturvården, kan komma till olika slutsatser när de betraktar samma skogsområde. Skillnaderna finns såväl mellan personer från samma organisation, som mellan personer från olika parter.

SCA Skog genomför årligen avverkningar på flera tusen platser i norra Sverige. Vårt sätt att arbeta, och vår strävan efter ständiga förbättringar, säkerställer en hög nivå i arbetet med naturvård och naturhänsyn. Det är dock en stor verksamhet med många människor inblandade och då finns alltid en risk för misstag.

Vi ser därför positivt på all information som kan leda till att vi kan bli ännu bättre – vare sig det rör sig om en enskild avverkning eller mer övergripande arbetssätt. Det allra bästa är om vi kan få informationen direkt till vår lokala personal eller via SCA Skogs hemsida.

När det gäller den nattsvarta bild av svenskt skogsbruk som Fältbiologerna i övrigt målar upp så delar vi inte denna. Det är länge sedan någon ”härjade fritt” i det svenska skogsbruket. Brukandet av den svenska skogen har åtminstone sedan 1903 års skogsvårdslag skett i linje med de önskemål som samhället uttryckt genom lagstiftning och myndighetsutövning. Under lång tid var skogens viktigaste roll i det perspektivet att skapa sysselsättning, exportintäkter och i slutänden underlag för välfärden i samhället.

Med tiden har skogens andra värden fått allt större betydelse. Vi har gjort omfattande naturvärdesinventeringar med utbildade biologer. Inventeringarna ligger till grund för våra ekologiska landskapsplaner där cirka 140 000 hektar av den mest skyddsvärda skogen, till ett värde av flera miljarder kronor, undantas skogsbruk. Vidare lämnar vi 10–15 procent av skogen som hänsyn när vi avverkar. Under senast året har vi också sålt cirka 23 000 hektar skog med mycket höga naturvärden till Naturvårdsverket, skogar som nu kommer att bli naturreservat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV